Supă de bază a bucătăriei, creditată cu puteri tămăduitoare, în special când vine vorba de răceli sau intoxicaţii alimentare, supa de pui are o simplitate care cucereşte. Preparată simplu şi servită cu găluşte de griş, formă populară în special în regiunile vechiului Imperiu Habsburgic (Austro-Ungar), supa de pui capătă un aer aparte.
Porţii: 10-12
Timp de preparare: 2,5 ore
Ingrediente:
- 1,4 kilograme carne de pui sau găină (cu piele şi os)
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1/4 rădăcină de ţelină
- 1 ceapă mare
- 1 foaie de dafin
- găluşte de griş pentru servire
- pătrunjel proaspăt tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi carnea la fiert, în apă cu 6-7 litri de apă rece, cu 1 lingură de sare.
- Fierbeţi la foc mic, spumind des.
[tip]Secretul unei supe clare de pasăre constă în fierberea la foc mic şi spumirea constantă, pentru a nu permite sângelui din carne (ce se transformă în spumă) să tulbure supa.[/tip] - Curăţaţi morcovii, ţelina, pătrunjelul şi ceapa.
- Când carnea este fiartă de jumătate, adăugaţi legumele întregi împreună cu foaia de dafin. Fierbeți până când carnea și legumele sunt pătrunse, dar nu foarte fierte.
- Luaţi supa de pe foc. Scoateţi carnea şi legumele şi lăsaţi-le să se răcească. Ceapa se aruncă. Puneți legumele în apă rece ca să își păstreze culoarea și fermitatea.
- Adăugaţi o jumătate de apă foarte rece în supă şi lăsaţi-o câteva minute pentru a se depune impurităţile rezultate în timpul fierberii.
- Strecuraţi supă cu atenţie pentru a nu tulbura depunerile de pe fund. Asezonaţi cu sare.
- Scoateţi carnea de pe os şi porţionaţi-o în bucăţi potrivite.
- Tăiaţi legumele în jumătăţi sau sferturi pe lungime sau în rondele potrivit de groase.
- Faceţi găluştele de griş conform reţetei.
[tip]În nord-estul Italiei, în compoziţia găluştele de griş se adaugă 4-6 linguri de parmezan, 1/2 cană cubuleţe de şuncă tocată fin (prosciutto cotto) şi puţină nucsoara măcinată.[/tip]
Serviţi supa cu bucăţi de carne şi legume, găluşte de griş şi pătrunjel proaspăt tocat.