Ceva Bun

Supă de pui cu găluşte

Supă de bază a bucătăriei, creditată cu puteri tămăduitoare, în special când vine vorba de răceli sau intoxicaţii alimentare, supa de pui are o simplitate care cucereşte. Preparată simplu şi servită cu găluşte de griş, formă populară în special în regiunile vechiului Imperiu Habsburgic (Austro-Ungar), supa de pui capătă un aer aparte.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 2,5 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi carnea la fiert, în apă cu 6-7 litri de apă rece, cu 1 lingură de sare.
  2. Fierbeţi la foc mic, spumind des.
    [tip]Secretul unei supe clare de pasăre constă în fierberea la foc mic şi spumirea constantă, pentru a nu permite sângelui din carne (ce se transformă în spumă) să tulbure supa.[/tip]
  3. Curăţaţi morcovii, ţelina, pătrunjelul şi ceapa.
  4. Când carnea este fiartă de jumătate, adăugaţi legumele întregi împreună cu foaia de dafin. Fierbeți până când carnea și legumele sunt pătrunse, dar nu foarte fierte.
  5. Luaţi supa de pe foc.  Scoateţi carnea şi legumele şi lăsaţi-le să se răcească. Ceapa se aruncă. Puneți legumele în apă rece ca să își păstreze culoarea și fermitatea.
  6. Adăugaţi o jumătate de apă foarte rece în supă şi lăsaţi-o câteva minute pentru a se depune impurităţile rezultate în timpul fierberii.
  7. Strecuraţi supă cu atenţie pentru a nu tulbura depunerile de pe fund. Asezonaţi cu sare.
  8. Scoateţi carnea de pe os şi porţionaţi-o în bucăţi potrivite.
  9. Tăiaţi legumele în jumătăţi sau sferturi pe lungime sau în rondele potrivit de groase.
  10. Faceţi găluştele de griş conform reţetei.
    [tip]În nord-estul Italiei,  în compoziţia găluştele de griş se adaugă 4-6 linguri de parmezan, 1/2 cană cubuleţe de şuncă tocată fin (prosciutto cotto) şi puţină nucsoara măcinată.[/tip]

Serviţi supa cu bucăţi de carne şi legume, găluşte de griş şi pătrunjel proaspăt tocat.

print