Ceva Bun

Spaghetti carbonara

O reţetă de paste care a cucerit România fără a i se fi dezvăluit. Din ciclul reţetelor de pizza cu blat din felii de pâine, toping de parizer cu caş de oaie şi sos din pastă de roşii cu vegeta, şi pastele carbonara au trista lor poveste a traducerii şi adaptării. Am mâncat de-a lungul timpului mai multe tipuri de “carbonara”, gătite în fel şi chip în România cea mereu surprinzătoare: cu lapte, busuioc, oregano. Şi multe altele pe care aş vrea să le uit.

Dar care sunt adevăratele paste carbonara şi cum se prepară ele?

În primul rând pastele carbonara nu sunt o mâncare de macaroane cu brânză şi kaizer. Şi aici merită făcută o paranteză generală, pentru a înţelege adevăratul sens al pastelor. Deşi pastele carbonara reprezintă un fel de mâncare în sine, majoritatea pastelor sunt consumate în Italia în cantităţi mici, ca aperitiv. Din acelaşi motiv, pastele se fierb al dente, adică nu de tot, pentru a nu îngreuna stomacul cu un aluat fiert. Şi spun asta pentru a evidenţia rolul simplităţii la prepararea acestor paste care nu trebuie încărcate, ca un pom de Crăciun, cu de toate. Deşi am folosit şi eu în restaurant o reţetă modificată – de dragul gusturilor clienţilor – la care foloseam, pe lângă ingredientele de bază, şi smântână, reţeta tradiţională e cea de mai jos. Varianta cu smântână a fost dezvoltată în Statele Unite, chiar în rândul comunităţilor italiene din New York. În fond, spaghetti carbonara sunt mai populare în SUA chiar decât în Italia. Ulterior, americanii i-au adăugat, mai mult pentru culoare decât pentru gust, mazăre, broccoli sau morcovi. Dar destul cu blasfemia.

Vezi aici și rețeta de Spaghetti carbonara cu smântână.

Reţetă: Spaghetti carbonara (clasică)

Ingrediente

  • 200 grame pancetta (sau un bacon de bună calitate)
  • 250 grame de spaghetti
  • 2-3 ouă (în funcţie de dimeniunea lor)
  • 80-100 grame de pecorino romano ori parmezan ras (sau combinate)
  • puţin ulei de măsline
  • sare
  • piper proaspăt macinat, nu foarte fin
  • pătrunjel pentru decor

Preparare

  1. Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe pachet. Ca regulă generală pastele se fierb în multă apă (1 litru per suta de grame) cu sare.Păstraţi câteva linguri din apa în care au fiert pastele.
  2. Tăiaţi cubuleţe pancetta sau baconul şi rumeniţi uşor în tigaie cu puţin ulei de măsline.
  3. Până fierb pastele şi se prăjeşte baconul, răzuiţi brânza (nu neapărat foarte mărunt) şi amestecaţi-o cu gălbenuşurile ouălor.
    [tip]Dacă amestecul este mult prea uscat puteţi adăuga şi puţin albuş.[/tip]
  4. Adăugaţi piper măcinat proaspăt ]n amestecul de brânză.
  5. Strecuraţi pastele şi adăugaţi-le în tigaie peste bacon. Amestecul de paste/bacon trebuie să fie fierbinte.
  6. Turnaţi ouăle peste paste şi amestecaţi energic. Aici aveţi nevoie de puţină îndemânare sau un ajutor (în fond pastele se mănâncă rar solitar). Pentru a nu transforma pastele într-o mare omletă, încorporarea trebuie să fie rapidă şi nedureroasă. 🙂
  7. Pentru a da un aspect cremos, adăugaţi câteva linguri de apă în care au fiert pastele.
  8. Pastele a la carbonara (care, apropo, nu e o regiune italiană ci pare mai degrabă ilustrarea piperului – ca un cărbune – în paste) se servesc fierbinţi. Cu parmezan ras deasupra. Eventual, dacă vă place, cu un strop de nucşoară care va da o notă picantă pastelor.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de preparare: 20 minute

Porţii: 2

print