Ceva Bun

Saramură de pui

Saramura de pui este o specialitate tipică sudului României, în care se regăsesc bucuriile vieţii la ţară: păsările de curte şi legumele proaspete. Secretul saramurii de pui constă în legumele proaspete şi carnea friptă bine pentru a se impregnea cu aroma fumului. Încercaţi această reţetă pentru duminicile tihnite petrecute în familie.

Porţii: 6

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Desfaceţi puiul în bucăţi. Dacă folosiți pulpe de pui, curățați-le bine.
  2. Crestaţi bucăţile de carne cu un cuţit din loc în loc şi presăraţiţ-le cu sare şi piper.
  3. Frigeţi puiul bine pe ambele părţi pe grătar sau plită până când pielea se rumeneşte bine la suprafaţă (ideal e să prindă gust de fum).
    [note]În mod tradiţional, carnea de pui se frige, asemenea peştelui pentru saramură, pe sare grunjoasă, direct pe plită.[/note]
  4. Scoateţi carnea şi puneţi-o într-un vas termorezistent (încăpător).
  5. Coaceţi roşiile şi ardeii iuți tot pe grătar, alături de carne.
  6. Tocaţi mare ardeii iuţi.
  7. Îndepărtaţi pieliţa roşiilor şi tocaţi-le.
  8. Curăţaţi usturoiul şi pisaţi-l.
  9. Puneţi la fiert 2 litri de apă rece.
  10. Adăugaţi roşiile, ardeiul, leuşeanul şi oţetul. Lăsaţi zeama să fiarbă 5-10 minute. Asezonaţi cu sare (dacă nu aţi fript carnea pe sare) şi piper.
  11. Pisaţi usturoiul şi faceţi un mujdei cu cele 4 linguri de ulei.
  12. Turnaţi mujdeiul peste carne.
  13. Adăugaţi rachiul şi pătrunjelul tocat în zeama de legume şi turnaţi-o fierbinte peste carne.
  14. Lăsaţi carnea să se impregneze cu arome, minim 30 de minute.

Saramura de pui se serveşte la temperatura camerei cu mămăligă.

print