Garnitura supremă, disponibilă alături de aproape orice tip de carne, de la porc la peşte, şi totodată componentă de bază a preparatelor anglo-saxone (în special la plăcintele cu carne), piureul de cartofi (denumit regional şi pireu) este uşor de făcut şi iubit de aproape toată lumea. Respectaţi-i cantităţile şi procesul de preparare şi vă va răsplăti aşteptările. Ingredientul de bază al unui piure, dincolo de cartofi, este untul; el este cel care dă consistenţă şi armonie unui piure de cartofi bine făcut, gustos şi pufos, ce se topeşte pe limbă!
Porţii: 4
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 1,4 kilograme de cartofi
- 150-200 grame de unt gras (minim 80% grăsime)
- 300-350 ml lapte gras
- 30 grame de sare
Preparare:
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cuburi.
[tip]Alegeţi cartofi făinoşi.[/tip] - Puneţi cartofii la fiert în 3 litri de apă şi 30 grame de sare.
- Fierbeţi, parţial acoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când cartofii sunt bine fierţi.
- Luaţi cartofii de pe foc şi scurgeţi apa.
- Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi pasaţi cartofii (vezi foto).
[tip]Francezii trec printr-o sită specială cartofii înainte de a adăuga unt şi lapte pentru a-i pasa.[/tip] - Adăugaţi laptele cald, treptat, în timp ce amestecaţi bine pentru a obţine un piure pufos.
[warning]Nu folosiţi mixere electrice decât dacă aveţi experienţă. Viteza mare, aplicată timp îndelungat, va pasa excesiv cartofii şi va transforma piureul într-o pastă cleioasă.[/warning] - Asezonaţi cu sare după gust.
Piureul de cartofi se serveşte fierbinte, alături de fripturi şi cărnuri, în special cele cu sos.