Ceva Bun

Piure de cartofi

Garnitura supremă, disponibilă alături de aproape orice tip de carne, de la porc la peşte, şi totodată componentă de bază a preparatelor anglo-saxone (în special la plăcintele cu carne), piureul de cartofi (denumit regional şi pireu) este uşor de făcut şi iubit de aproape toată lumea. Respectaţi-i cantităţile şi procesul de preparare şi vă va răsplăti aşteptările. Ingredientul de bază al unui piure, dincolo de cartofi, este untul; el este cel care dă consistenţă şi armonie unui piure de cartofi bine făcut, gustos şi pufos, ce se topeşte pe limbă!

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cuburi.
    [tip]Alegeţi cartofi făinoşi.[/tip]
  2. Puneţi cartofii la fiert în 3 litri de apă şi 30 grame de sare.
  3. Fierbeţi, parţial acoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când cartofii sunt bine fierţi.
  4. Luaţi cartofii de pe foc şi scurgeţi apa.
  5. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi pasaţi cartofii (vezi foto).
    [tip]Francezii trec printr-o sită specială cartofii înainte de a adăuga unt şi lapte pentru a-i pasa.[/tip]
  6. Adăugaţi laptele cald, treptat, în timp ce amestecaţi bine pentru a obţine un piure pufos.
    [warning]Nu folosiţi mixere electrice decât dacă aveţi experienţă. Viteza mare, aplicată timp îndelungat, va pasa excesiv cartofii şi va transforma piureul într-o pastă cleioasă.[/warning]
  7. Asezonaţi cu sare după gust.

Piureul de cartofi se serveşte fierbinte, alături de fripturi şi cărnuri, în special cele cu sos.

print