O friptură specifică nord-vestului Europei, Germaniei şi Flandrei. Un minunat slow-food din piept de porc, fript înăbuşit cu ceapă şi bere, cu un gust special şi un after-taste (post gust) specifice, dulce-amărui. O delicatesă din trei ingrediente şi două mirodenii.
Porţii: 4
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 8 bucăţi piept de porc (fără slănină şi şoric)
- 3 cepe
- 800 ml bere (blondă sau brună)
- 1 lingură boabe de enibahar
- 3 foi de dafin
- 1 lingură de făină
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 grade Celsius.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Asezonaţi carnea cu sare şi piper.
- Frigeţi carnea la foc iute, pe ambele părţi, într-o tigaie teflonată sau grill de aragaz. Carnea nu trebuie să fie de tot gătită, ci doar să prindă o culoare frumoasă, aurie, la suprafaţă.
[tip]Dacă este suficient de grasă, nu mai adăugaţi grăsime în tigaie; dacă însă este mai slabă, folosiţi câteva linguri de ulei.[/tip] - Scoateţi bucăţile de piept de porc rumenite într-o tavă.
- Sotaţi două minute ceapa în grăsimea rezultată în tigaie. Adăugaţi făina peste şi amestecaţi .
- Adăugaţi ceapa cu tot cu grăsime, foile de dafin şi boabele de enibahar, peste carnea din tavă.
- Adăugaţi berea. Carnea şi ceapa trebuie să fie acoperite. Dacă e cazul, puneţi mai multă bere (aproximativ 1 litru în total).
- Asezonaţi cu puţină sare şi piper.
- Acoperiţi cu o folie de aluminiu sau cu capac şi introduceţi tava la cuptor pentru 60-70 de minute, până când carnea este bine pătrunsă.
Serviţi carnea cu sosul din tavă, piure de cartofi sau legume la cuptor şi murături ori salată.