Ceva Bun

Friptură de raţă cu gutui coapte la tavă

Când găteşti o raţă ai două posibilităţi: fie te umpli de complexe, fie de respectul celorlalţi. Dacă observi că pasărea asta are aripi mai lungi, picioruşe scurte şi piept alungit eşti pe drumul cel bun: ai aflat că nu ai în faţă un pui. Descoperire destul de importantă, fiindcă raţa nu prea se găteşte ca o găinuşă oarecare. Carnea şi aroma ei sunt unice şi inconfundabile. La fel şi ingredientele care o pun în valoare. Ingrediente dulci şi aromate care să-i frăgezească bine carnea suculentă.

Raţa are o apetenţă deosebită pentru fructe. Probabil cunoaşteţi, măcar din auzite, de alăturarea acestei zburătoare cu sucurile portocalelor. Eu am combinat-o cu gutui şi iată ce a ieşit. Merită să o încercaţi alături de gutui de la care, după cu spunea răposatul Radu Anton Roman, se mănâncă doar parfumul. Eu zic că puteţi spera la mai multe.

Porţii: 4

Timp preparare: 20 minute (pregătire) + 6 ore (marinare) + 90 minute (gătire)

Ingrediente:

Preparare:
1.Se curăţă raţa de eventualele urme de pene sau tuleie, eventual se pârleşte. Curăţaţi sau îndepărtaţi excesul de piele de la gât. Înfigeţi în pieptul raţei cele 12 cuişoare, câte 6 pe fiecare jumătate de piept.

2.Faceţi o marinată din miere, marmelada de portocale, sosul de soia, cognac, sucul celor două portocale şi câte o linguriţă rasă  de scorţişoară şi nucşoară. Dacă mirosul marinatei vă aduce aminte de vinul fiert înseamnă că e de bine.

3.Turnaţi marinata peste pasăre şi fiţi siguri că ajunge peste tot, atât în interior cât şi în exteriorul raţei. Introduceţi raţa la rece pentru minim 6 ore întorcând-o de câteva ori ca marinata să  o pătrundă uniform.

4.Tăiaţi gutuile în sferturi, pe lungime, amestecaţile cu puţin ulei şi cu restul de scorţişoară, nucşoară şi puţin piper. Puneţi raţa în tavă şi gutuile în jurul ei. Pentru aromarea păsării nu strică să introduceţi în cavitatea toracică două sferturi de gutuie.

5.Stropiţi raţa cu marinată, acoperiţi-o cu o folie – ca să se facă înnăbuşit – şi introduceţi-o la cuptor la 175 de grade timp de o oră. După o oră scădeţi focul la 150 de grade, îndepărţaţi folia şi lăsaţi pasărea să se rumenească încă o jumătate de oră, stropind-o din când în când cu sosul din tavă.

Raţa se serveşte fierbinte, stropită cu sosul din tavă, cu gutuile coape pe  post de garnitură. Pentru o prezentare de efect stropiţi raţa cu cognac când o aduceţi la masă şi flambaţi-o. Aveţi grijă să aprindeţi doar raţa, nu toată casa.

[tip]Dacă nu aveţi gem de portocale puneţi încă două linguri de miere şi coaja unei portocale. În loc de o raţă întreagă puteţi folosi 4 pulpe sau 4 bucăţi de piept de raţă.[/tip]


________________________________________
print