Ceva Bun

Fasole cu ciolan

Bărbaţii se întorc cu două convingeri din armată: că sunt bărbaţi adevăraţi şi că mâncarea de fasole e cea mai bună mâncare. Nu ştiu dacă armata e cea care te face bărbat, însă, cu siguranţă, mâncarea de fasole e capabilă să formeze convingeri solide.

Americanii, în special cei indigeni, au fost primii care au gătit fasolea. Tot ei au fost primii care au îndulcit-o, după gustul lor, cu melasă. Reţeta de mai jos nu e nici una de popotă şi nici una amerindiană, însă are puţin din fiecare. Un ciolan afumat, multă fasole şi o lingură de miere, aşa cum am “furat” secretul lui Mircea Dinescu, pe marginea unui ceaun de fasole gătit la moşia sa de la Cetate.

Porţii: 16

Timp preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

1.Fierbeţi ciolanul la foc mic spumind din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateţi-o din zeama în care a fiert şi lăsaţi-o  să se răcească. Păstraţi zeama în care a fiert carnea.

2.În paralel cu ciolanul, fierbeţi fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3.Tocaţi ceapa şi tăiaţi morcovul rondele. Rumeniţi în ulei ceapa şi morcovul. Adăugaţi boia a de ardei şi lăsaţi-o să se rumenească foarte puţin. Atenţie să nu o ardeţi!

4.Adăugaţi carnea de pe os, tăiată în bucărţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperiţi-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să  aibă relativ aceeaşi temperatură cu lichidul). Adăugaţi pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonaţi cu sare şi piper.

Fasolea cu ciolan se serveşte (fără ciolan) cu murături.

[tip]Când schimbaţi apa de pe fasole, o  înlocuiţi tot cu apă fierbinte. Niciodată  cu apă rece deoarece îi va “bloca” procesul de fierbere. Apa în care a fiert ciolanul se adaugă tot fierbinte.[/tip]

print