Ceva Bun

Cum se fierbe orezul

Gustos, simplu, versatil, orezul este un ingredient important al bucătăriei înternaţionale şi indispensabil în bucătăria asiatică. Dacă de fiecare dată, prin fierbere, orezul se transformă în cel mai bun caz într-un pilaf şi, în cel mai rău caz, într-un terci, probabil vă întrebaţi cum se fierbe corect orezul atunci când nu aveţi la îndemâna o maşină specială. Puteţi fierbe orezul simplu, bob cu bob, în doar câteva minute, în bucătăria dumneavoastră.

[important]Pentru a fierbe corect orezul, trebuie să respectaţi cu sfinţenie atât cantităţile (proporţiile) cât şi temperaturile şi timpul de fierbere.[/important]

Timp de preparare: 20-30 de minute

Ingredinte:

Preparare:

  1. Măsuraţi orezul necesar cu atenţie folosind o cană. E foarte important deoarece cu aceeaşi cană veţi măsura apa. Şi, nu uitaţi că orezul îşi dublează/triplează volumul prin fierbere. Aşa că folosiţi un vas mai adânc.
  2. Clătiţi orezul în câteva ape reci. Amestecaţi cu mâna astfel încât impurităţile să se ridice la suprafaţă.
  3. Lăsaţi orezul zece minute în apă rece. Scurgeţi în mare orezul şi aruncaţi apa.
  4. Puneţi orezul înt-un vas şi adăugaţi pentru fiecare cană de orez 2 căni de apă.
  5. Puneţi vasul la fiert descoperit.
  6. Când apa începe să fiarbă, acoperiţi vasul şi reduceţi focul la minim.
    [warning]Orezul va face spumă în timpul fierberii şi va avea tendinţa de a da în foc. Pentru a evita suprizele,vasul de fierbere trebuie să fie suficient de adânc sau să nu-l umpleţi cu mai mult de 50% din capacite.[/warning]
  7. Fierbeţi exact zece minute, fără să ridicaţi capacul.
  8. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l cu capacul acoperit timp de 20 de minute.
  9. Descoperiţi orezul şi afânaţi-l uşor folosind o furculiţă.

Orezul se consumă ca atare ca garnitură sau se foloseşte pentru diverse alte preparate (ex. orez prăjit).

[tip]În mod normal, orezul se fierbe simplu. Opţional, se poate adăuga puţină sare şi 1-2 linguri unt sau ulei de măsline. Pentru un plus de gust, în funcţie de utilizarea lui ulterioară, puteţi înlocui apa cu supă de legume sau carne. Pentru culoare, puteţi adăuga la fierbere câteva fire de şofran sau puţină curcuma.[/tip]

[tip]Dacă vreţi să folosiţi orezul pentru orez prăjit, ţineţi minte că orezul trebuie să fie perfect răcit. Cel mai bun orez pentru prăjit este cel fiert cu o zi înainte, ţinut la rece peste noapte.[/tip]

[note]Orezul fiert se păstrează la rece, în frigider, pentru câteva zile.[/note]

print