Ceva Bun

Ciorbă de pui cu smântână și tarhon

O ciorbă à la grec și nu prea, adaptată pentru gusturile ardelenilor, de acolo dintre munți, unde un kilogram de smântână grasă e mai ieftină decât unul de roșii. Este asemănătoare, pe alocuri, și cu ciorba rădăuțeană, dar fără usturoiul specific acesteia și un parfum de tarhon care îi dă un aer franțuzesc.

Probabil, cea mai rafinată ciorbă de pe la noi.

Timp de preparare: 1 oră jumătate

Porții: 14-16

Ingrediente:

Preparare:

  1. Se curăță și se spală puiul. Se pune la fiert cu sare într-o oală încăpătoare împreună cu rădăcinoasele întregi (țelina, pătrunjelul, morcovul) și cartofii curățați, dar tot întregi. Se lasă la fiert la foc mic, spumind continuu, pînă fierbe puiul – 20-30 minute.
  2. Când carnea a fiert, se ia oala de pe foc. Se scot carnea și legumele, se lasă la răcorit. Se taie morcovii, țelina și pătrunjelul rădăcină cubulețe. Cartofii se taie în cuburi mai mari. Se scoate carnea de pe oase și se taie bucăți potrivite.
  3. Curățați și tocați ceapa. Curățați ardeiul gras și tăiați-l cubulețe.
  4. În oala pentru supă (curată), încingeți uleiul, puneți ceapa și ardeiul și amestecați-le până se înmoaie. Adăugați restul ingredientelor (carnea de pui și zarzavaturile tocate) și supa în care au fiert, strecurată. Stoarceți zeama de la o lămâie peste. Și lăsați totul la foc mic.
  5. Preparați un liezon din cele 2 gălbenușuri și smântână. Diluați cu supă din oală pentru a tempera amestecul. Turnați liezonul în ciorbă, încet, amestecând continuu.
  6. Adăugați tarhonul tocat. Potriviți de sare.
  7. Lăsați ciorba la foc mic până se înfierbântă, dar fără să dea în clocot. Opriți focul.

Se servește cu pătrujel verde tocat deasupra, cu smântână și ardei iute.

[tip] Fierberea puiului și a zarzavaturilor întregi reprezintă o metodă comodă de a găti, însă, mare atenție să nu le fiebeți prea mult. [/tip]

[tip] Dacă aveți tarhon în oțet, puteți să renunțați la zeama de lămâie și să folosiți 2 linguri de oțet de la tarhon. [/tip]

[warning] Temperaturile supei și a liezonului în momentul încorporării trebuie să fie cât mai apropiate, pentru a nu se tăia amestecul. [/warning]

print