Ceva Bun

Ciorbă de fasole cu afumătură

O ciorbă  (supă sau zamă cum i se mai spune regional) de fasole cu afumătură e parte integrată a bucătăriei româneşti. Există diferenţe notabile de la zonă la zonă, mai plină de legume în sud, mai aromată cu mărar prin Moldova sau cu leuştean sau tarhon prin altele, mai îngroşată cu rântaş prin Ardeal sau dreasă cu smântână (sau iaurt) tot pe acolo, mai înăcrită cu o lingură de oţet sau cu borş de putină, dar în esenţă ciorba de fasole rămâne un bun naţional. Cu bune şi cu rele (colesterol bunăoară).

Porţii: 10

Timp de preparare: 2 ore


Ingrediente:

Preparare:

  1. Puneţi fasolea la înmuiat de cu seară în apă rece.
  2. Alegeţi boabele care se ridică la suprafaţă şi aruncaţi-le.
  3. Puneţi fasolea la fiert în apă rece.
  4. După 10 minute de când dă în clocot aruncaţi apa de pe fasole şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea după alte 10 minute.
  5. Adăugaţi ciolanul afumat, foile de dafin şi 1 lingură de sare.
  6. Fierbeţi la foc mic până când fasolea este pătrunsă (o oră și ceva).
  7. Scoateţi ciolanul, lăsaţi-l la răcit şi dezosaţi-l.
  8. Curăţaţi ceapa, morcovii, ţelina şi ardeiul gras.
  9. Tocaţi legumele.
  10. Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
  11. Adăugaţi şi sotaţi 1-2 minute zarzavaturile.
  12. Adăugaţi roşiile şi pasta de tomate.
  13. Adăugaţi câteva polonice de supă peste zarzavaturi şi lăsaţi să clocotească 10 minute.
  14. Adăugaţi amestecul de legume peste fasole, împreună cu bucăţile de carne.
  15. Adăugaţi verdeţuri după gust.
  16. Lăsaţi ciorba să mai dea câteva clocote.

Ciorba de fasole se serveşte fierbinte, cu smântână şi ardei iute.

print