În prezent, sortimente de cheddar se fabrică în întreaga lume și au ajuns să conțină și arome artificiale, cum e cea de afumătură. Cheddar se referă, generic, și la modalitatea de producție: tăierea pastei moi de brânză din lapte de vacă în calupuri ce se pun la scurs unele peste altele și sunt întoarse din când în când pentru scurgerea uniformă a zerului.
Fiind maturată, brânza cheddar de calitate este cea învechită până la 18 luni; variantele mai tinere au o calitate inferioară. Culoarea este galben intens, iar mirosul prinde note iuți, ca de muștar, combinate cu miros de zer, mai ales atunci când este maturată bine.
Sortimentul Vintage Cheddar are o consistență aproape untoasă datorată nu numai învechirii ci și laptelui de calitate provenit de la vacile din rasa Friesian.
Se folosește asemenea cașcavalului în foarte multe rețete, inclusiv la paneuri, preparate gratinate, hamburgeri, sandvișuri, crostini și toast.
________________________________