O mâncare zdravănă, dragă românului. Cârnaţii afumaţi şi cotiţele afumate gătite la cuptor fac parte tradiţional din cultura culinară germanică, dar sunt extrem de apreciate şi la noi unde s-au strecurat în gusturile românilor. Nota locală este dată aici de folosirea verzei dulci (proaspete) în locul celei murate.
Porţii: 6
Timp de preparare: 100 minute
Ingrediente:
- 6 cârnaţi proaspeţi sau semi-afumaţi
- 6 costiţe afumate
- 2 verze medii
- 3-4 roşii
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute (opţional)
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 1 crenguță cimbru (sau 1 linguriță de cimbru uscat)
- 3 linguri tocate de mărar proapăt
- 3 linguri ulei
- 1 linguriţă de zahăr.
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu spre mare).
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Curăţaţi varza de foile exterioare şi tocaţi-o fin.
- Frecaţi varza cu 2 linguri rase de sare şi lăsaţi-o să-şi lase apa.
- Curăţaţi ceapa şi ardeiul şi tăiaţi-le julienne.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă (preferabil una de tuci, cu capac).
- Adăugaţi şi sotaţi 1 minut ceapa şi ardeiul.
- Luaţi cu ambele mâini varză, scurgeţi-o bine de zeamă deasupra chiuvetei şi adăugaţi-o în cratiţă.
- Sotaţi la foc iute varza.
- Adăugaţi roşiile.
- Adăugaţi 1 lingură rasă de sare, chimenul, zahărul, cimbrul şi mărarul.
- Amestecaţi bine şi adăugaţi costiţele separate (6 bucăți) deasupra verzei.
- Acoperiţi şi introduceţi la cuptor.
- După 30 de minute verificaţi dacă există suficient lichid în cratiţă. Dacă nu există, mai adăugaţi 1/2 cană de apă. Adăugaţi cârnaţii deasupra şi introduceţi din nou la cuptor pentru alte 20-30 de minute.
- Descoperiţi şi mai lăsaţi la cuptor până se rumenesc carnea şi cârnaţii.
[tip]Întoarceţi cârnaţii pe ambele părţi pentru o culoare frumoasă şi uniformă.[/tip]
Cârnaţii şi costiţele afumate se servesc fierbinţi împreună cu varza cu care au fost la cuptor.