O mâncare zdravănă, dragă românului. Cârnaţii afumaţi şi cotiţele afumate gătite la cuptor  fac parte tradiţional din cultura culinară germanică, dar sunt extrem de apreciate şi la noi unde s-au strecurat în gusturile românilor. Nota locală este dată aici de folosirea verzei dulci (proaspete) în locul celei murate.

Porţii: 6

Timp de preparare: 100 minute

Ingrediente:

  • 6 cârnaţi proaspeţi sau semi-afumaţi
  • 6 costiţe afumate
  • 2 verze medii
  • 3-4 roşii
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute (opţional)
  • 1 linguriţă chimen măcinat
  • 1 crenguță cimbru (sau 1 linguriță de cimbru uscat)
  • 3 linguri tocate de mărar proapăt
  • 3 linguri ulei
  • 1 linguriţă de zahăr.
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu spre mare).
  2. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  3. Curăţaţi varza de foile exterioare şi tocaţi-o fin.
  4. Frecaţi varza cu 2 linguri rase de sare şi lăsaţi-o să-şi lase apa.
  5. Curăţaţi ceapa şi ardeiul şi tăiaţi-le julienne.
  6. Încingeţi uleiul într-o cratiţă (preferabil una de tuci, cu capac).
  7. Adăugaţi şi sotaţi 1 minut ceapa şi ardeiul.
  8. Luaţi cu ambele mâini varză, scurgeţi-o bine de zeamă deasupra chiuvetei şi adăugaţi-o în cratiţă.
  9. Sotaţi la foc iute varza.
  10. Adăugaţi roşiile.
  11. Adăugaţi 1 lingură rasă de sare, chimenul, zahărul, cimbrul şi mărarul.
  12. Amestecaţi bine şi adăugaţi costiţele separate (6 bucăți) deasupra verzei.
  13. Acoperiţi şi introduceţi la cuptor.
  14. După 30 de minute verificaţi dacă există suficient lichid în cratiţă. Dacă nu există, mai adăugaţi 1/2 cană de apă. Adăugaţi cârnaţii deasupra şi introduceţi din nou la cuptor pentru alte 20-30 de minute.
  15. Descoperiţi şi mai lăsaţi la cuptor până se rumenesc carnea şi cârnaţii.
    Întoarceţi cârnaţii pe ambele părţi pentru o culoare frumoasă şi uniformă.

Cârnaţii şi costiţele afumate se servesc  fierbinţi împreună cu varza cu care au fost la cuptor.

printează

3 Comentarii

Adaugă un comentariu: