Ceva Bun

Berbecuţ cu lămâie şi usturoi la ceaun

Mâncare balcanică prin excelenţă, cu puternice şi controversate origini turceşti şi/sau greceşti, berbecuţul cu lămâie şi usturoi, gătit la cuptor sau ceaun şi aromat cu mirodenii specifice fiecărei zone (mentă, rozmarin, oregano, etc.), este o reţetă de zi cu zi care transformă masa într-o sărbătoare.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiaţi pulpa de berbecuţ în bucăţi mărişoare (cu tot cu os).
  2. Curăţaţi şi tocaţi mare usturoiul.
  3. Extrageţi sucul lămâilor.
  4. Încingeţi uleiul în ceaun.
  5. Adăugaţi şi rumeniţi carnea pe toate părţile.
  6. Adăugaţi usturoiul şi stingeţi totul cu apă. Apa trebuie să depăşească cu 3-4 degete carnea.
  7. Adăugaţi menta, foile de dafin şi puţină sare.
  8. Fierbeţi acoperit timp de două ore la foc mediu, până când carnea este pătrunsă.
  9. Între timp, curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în bucăţi mari, pe lungime.
  10. Adăugaţi cartofii, sucul de lămâie şi oregano.
  11. Fierbeţi încă 30 de minute acoperit, fără să amestecaţi, până când cartofii sunt pătrunşi.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.

Mâncarea de berbecuţ cu usturoi şi lămâie se seveşte fierbinte, cu pâine şi ardei iuţi muraţi.

print