Ceva Bun

5 ceaiuri pentru sezonul rece

Au început răcelile şi gripa iar un ceai bun te poate ajuta să reduci simptomele atât de neplăcute şi să grăbeşti însănătoşirea. Corect ar fi să spunem infuzii şi decocturi pentru că ceaiul este doar băutura preparată din frunzele arbustului Camelia sinensis (planta de ceai). Iată mai jos recomandările noastre pentru sezonul rece.

1. Decoct de coajă de salcie, mentă şi salvie

Salcia este aspirina naturii, numai bună pentru răcelile însoţile de migrene. Se poate cumpăra coajă de salcie de la magazinele de tip plafar. Cum preparăm acest  decoct?

2.Infuzie de flori de soc cu lămâie

Ceaiul de soc este excelent pentru a reduce simptomele de răceală şi de dureri de gât. Poţi folosi flori de soc uscate pe care le găseşti tot la magazinele de plante sau le poţi usca tu vara şi păstra pentru perioada rece. Socul îl poţi culege din pădure dacă stai într-o zonă cu soc sălbatic sau poţi cumpăra florile din piaţă în sezon. Cum se prepară?

3.Decoct de ghimbir şi scorţişoară

Ghimbirul proaspăt se găseşte la supermarketuri. Dacă nu există, îl poţi cumpăra pudră sau uscat din magazinele de condimente sau de ceaiuri. Mai jos ai descrierea unui decoct de ghimbir proaspăt:

4.Infuzie de lemn dulce şi muşeţel

De mușețel știm toți deja că este indicat pentru răceli și dureri în gât, dar combinația cu lemn dulce este cu atât mai interesantă și mai puternică datorită acțiunii sale expectorante. Se poate cumpăra lemn dulce de la magazinele de ceaiuri și condimente. Cum se prepară infuzia:

5. Infuzie de curcuma şi piper

Curcuma (sau turmericul) este folosită mult ca antiinflamator și un decoct de curcuma ajută mult la reducerea durerilor de gât, mai ales când ai și amigdalele inflamate. Curcuma se găsește sub formă de pudră la magazinele de condimente.  Cum se prepară infuzia:

Câteva recomandări importante:

Toate rețetele de mai sus conțin plante medicinale care în exces pot cauza efecte adverse, așa că nu abuza de ele.

Unele din plantele de mai sus nu sunt indicate pentru anumite afecțiuni sau sunt nerecomandate în sarcină (lemnul dulce, de exemplu, nu este recomandat pentru femeile însărcinate). Consultă de fiecare dată medicul tău înaine de a face un tratament cu ceaiuri.

Nu uita că cel mai bine este să bei aceste ceaiuri neîndulcite. Dacă totuşi nu reuşeşti, foloseşte mai bine îndulcitori naturali şi nu zahăr.

Ceaiurile se servesc calde, dar nu fierbinți. Băuturile prea fierbinți pot afecta și mai mult gâtul mai ales când ai dureri.

print