Welsh rarebit, în traducere delicatesă galeză, este o gustare britanică tradițională, din brânză amestecată cu lapte, muştar, ouă și uneori bere. Deși poartă numele de welsh (galeză), gustarea este o creație englezească și se numea în trecut welsh rabbit (iepure galez), denumire ce rămâne un mister.

Se pare că folosirea atributului welsh până spre sfârșitul secolului XVIII făcea referire la ceva inferior sau fals. Cu timpul, însă, numele s-a transformat din rabbit în rarebit (delicatesă) iar în prezent este o gustare cunoscută și apreciată peste tot în Marea Britanie.

Există mai multe variante ale acestei gustări calde, unele pornind de la o bază de sos bechamel iar altele mult mai fruste.

Porții: 4

Timp de preparare: 20 de minute

welsh rarebit Ingrediente:

  • 25 g unt (fără sare)
  • 2 linguri de făină
  • 125 ml de bere tare, brună
  • 125 ml lapte
  • 175 g brânză cheddar
  • 4 felii de pâine prăjită
  • 1 linguriță de muștar de Dijon
  • 1 linguriță sos Worchestershire
  • sare și piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Se rade brânza mare.
  2. Se topește untul la foc mic într-o tigaie.
  3. Se adaugă făina amestecând continuu cu o lingură de lemn, până când făina se rumenește (2-3 minute).
  4. Se adaugă treptat berea și laptele, amestecând continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.
  5. Se pune muștarul, sosul Worcestershire și sare și piper după gust.
  6. Se adaugă brânza rasă, amestecând în continuu cu telul pentru a omogeniza întreaga compoziție (cam 5 minute).
  7. Compoziția se toarnă pe feliile de pâine prăjită cu ajutorul unei linguri. Feliile astfel unse se pun pe grill  sau în cuptorul încins până când brânza se rumenește.

Această gustare se servește caldă.

print