O reţetă uşoară şi foarte gustoasă – vrăbioara de vită gătită la grătar, servită cu un sos rafinat pe bază de unt, smântână dulce şi muştar alături de o salată de crudităţi.

[readalso] Vezi și rețeta de: Antricot de vită cu ciuperci, în sos de smântână.  [/readalso]

Reţetă: Vrăbioară de vită cu sos de muștar

vita-beurre-blanc

Ingrediente:

  • 4 bucăţi vrăbioară de vită sau mânzat (a câte 100 de grame fiecare)
  • 1 lingură ulei
  • sare
  • piper măcinat gros

pentru sos

  • 1 ceapă mică
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 linguri oţet din vin alb
  • 80 ml smântână dulce, grasă
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură de muştar de Dijon
  • sare
  • piper alb

Preparare:

  1. Încingeţi grătarul.
  2. Aplatizaţi uşor carnea dosul palmei. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei.
  3. Ungeţi carnea cu ulei.
  4. Asezonaţi cu sare mare şi piper măcinat grosier.
  5. Frigeţi carnea pe grătar, aproximativ 4 minute pe fiecare parte (mediu).
  6. Luaţi carnea de pe grătar şi acoperiţi-o cu o folie de aluminiu până la servire.
    în paralel preparaţi sosul
  7. Curăţaţi şi tocaţi foarte fin ceapa.
  8. Puneţi ceapa împreună cu vinul şi oţetul într-o tigaie, la foc mic spre mediu.
  9. După ce lichidul a scăzut la jumătate şi ceapa s-a înmuiat, adăugaţi smântâna dulce amestecând constant pentru a preveni tăierea sosului.
  10. Încorporaţi muştarul.
  11. Adăugaţi pe rând câte o bucată de unt şi amestecaţi până se topeşte.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
    [tip]Pentru a preveni tăierea, puteţi lua de tigaia de pe foc în momentul adăugării smântânii. Dacă sosul este prea gros, mai adăugaţi puţin lichid (apă sau vin, în funcţie de gust), dacă este prea subţire, mai adăugaţi smântână dulce sau unt[/tip]
  13. Serviţi vrăbioara de vită la grătar cu sos şi salată de crudităţi cu vinegretă de zmeură.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 2

print