Cel mai popular dressing francez pentru salată, vinegreta, îşi trage numele de la unul dintre ingredientele sale, oţetul (vinaigre, în franceză), care, alături de ulei, formează baza vinegretei. În esenţă, vinegreta reprezintă o emulsie care reuneşte toate adaosurile care pot da gust unei salate: ulei, oţet, sare, piper, ierburi.

Vinegreta cu muştar este specifică bucătăriei franceze, în special în Paris, unde e nelipsită de pe masa oricărui bistro sau restaurant, dar este la fel de populară şi în Germania.

vinegretamustar07 Porţii: 2

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

  • 8 linguri ulei de măsline extravergine
  • 3 linguri de oţet din vin
  • 2 linguri de muştar de Dijon
  • 1 lingură ceapă roşie tocată (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Amestecaţi într-un vas adânc ceapa cu muştarul şi oţetul.
  2. Adăugaţi treptat uleiul – la temperatura camerei – amestecând la fel ca la maioneză.
  3. Asezonaţi cu sare şi piper.

Vinegreta se adaugă peste salate în etapa finală a preparării lor.

[tip]Dacă vinegreta este prea subţire, se mai adaugă muştar, dacă este prea groasă, se diluează cu 1-2 linguri de apă.[/tip]

[tip]Opţional, la vinegreta cu muştar se mai pot adăuga tarhon – proaspăt sau din oţet – tocat mărunt sau capere tocate.[/tip]

print