Ca mai toate mâncărurile provenind din interiorul arcului carpatic, nici cu această carne de porc înăbuşită cu dafin şi usturoi nu te poţi lăuda la nutriţionist sau spovedi la popă (nici măcar în afara postului!). Însă, cu siguranţă, îţi vei aduce mult timp aminte de acest fel frust, ardelenesc, de iarnă, a cărui amintire provoacă acţiuni necontrolate ale glandelor salivare.

Reţeta derivă dintr-o metodă populară de conservare a cărnii de porc – prăjită şi păstrată în untură – specifică pe scară largă în mai toate comunităţile rurale din România. Cu toate acestea, e greu de crezut că veţi găsi reţeta asta gospodărească  în vreun restaurant  – şi e păcat – poate doar în vreo pensiune din satele de pe lângă Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş sau prin Bucovina. Aşa că – dacă nu  ştiţi – puneţi mâna şi printaţi.

Porţii: 2

Timp de preparare: 80-90 de minute

Ingrediente:

 • 400-500 grame de cotlet de porc
 • 1 lingură  untură de porc
 • 4-5 căţei de usturoi
 • 2-3 foi de dafin
 • 6-8 boabe de piper
 • sare
 • piper

Preparare:

 1. Tăiaţi cotletul de porc în 4 felii egale. Curăţaţi usturoiul.
 2. Presaţi uşor carnea cu dosul cuţitului.
 3. Săraţi şi piperaţi bucăţile de carne.
 4. Într-o tigaie sau cratiţă cu capac topiţi untura de porc.
 5. Frigeţi bucăţile de carne, la foc iute, până prind o uşoară crustă la suprafaţă.
 6. Adăugaţi căţei de usturoi şi rumeniţi-i uşor.
 7. Adăugaţi foile de dafin, boabele de piper şi o cană de apă.
  [warning]Reacţia dintre untura fierbinte şi apa rece este de regulă violentă; pentru a preveni incidentele, luaţi vasul de pe foc cu 2 minute înainte de a adăuga apa.[/warning]
 8. Acoperiţi şi fierbeţi înăbuşit aproximativ 1 oră, până când carnea s-a pătruns şi sosul a scăzut.
  [note]Dacă nu s-a pătruns suficient de bine carnea, mai adăugaţi o jumătate de pahar de apă şi continuaţi procesul de fierbere înăbuşită. Dacă este prea mult lichid, lăsaţi vasul descoperit în ultima parte a procesului.[/note]

Carnea de porc înăbuşită cu usturoi şi dafin se consumă fierbinte, cu tot cu sosul din tigaie, cu garnitură de cartofi piure sau ţărăneşti şi cu murături, în special gogonele.
[warning]

 • Există tentaţia de a da un pic de culoare ungurească acestui preparat, adăugându-i boia de ardei. Atenţie,  însă, în funcţie de calitatea ingredientului şi priceperea fiecăruia, carnea va deveni, după caz, dulce sau, mult mai probabil, amară.
 • În multe reţete, se înobilează carnea înlocuind apa cu vin alb sec. Nu o faceţi şi aici, deoarece carnea va căpăta un iz acru, nepotrivit.

[/warning]

print

1 comentariu

 1. Vai, ce bun! Eu mancam asa ceva la bunica, langa Baile Felix. Asa e, iti ploua in gura doar cand de gandesti la mancarea asta ata de simpla si de gustoasa.

Comments are closed.