Un tort generos din ciocolată, realizat fără coacere şi prea multă bătaie de cap. Dens, cremos şi plin de sine, bogat în aromă şi endorfine, acest tort se face repede, se odihneşte mult la rece şi se consumă câte puţin, pe îndelete.

Porţii: 8

Timp preparare: 45 minute (plus 4 ore la rece)

Ingrediente:

 • 500 gr ciocolată neagră
 • 200 ml smântână dulce
 • 400 ml frişcă vegetală bătută
 • 50 ml cognac sau rom negru
 • 50 gr stafide înmuiate în rom sau cognac (opţional)

blat

 • 150 gr. biscuiţi
 • 50 gr unt
 • 50 gr zahăr
 • 30 ml smântână dulce

Preparare:

 1. Biscuiţii se toacă sau se zdrobesc.
 2. Zahărul se caramelizează într-o cratiţă.
 3. Se stinge zahărul – cu grijă să nu va ardeţi – cu smântâna dulce.
 4. La final, după ce zaharul s-a topit şi s-a transformat într-un sos cremos în amestec cu smântâna dulce, se încorporează untul şi biscuiţii tocaţi.
 5. Amestecul de blat se întinde şi se presează cu o lingură sau spatulă într-o formă de tort cu margine detaşabilă (unsă cu puţin unt) pentru a forma un strat uniform. Introduceţi forma de tort cu blatul la frigider.
 6. Topiţi ciocolată în smântână dulce, într-un vas pe bain-marie. Încorporaţi romul sau cognacul. Trageţi deoparte şi lăsaţi se răcească bine.
 7. Până se răceşte sosul de ciocolată, bateţi bine frişca pentru a obţine o consistenţă cremoasă.
  [tip]Pentru reuşita tortului, pentru a evita tăierea lui iremediabilă, cele două compoziţii care urmează a fi amestecate (sosul de ciocolată şi frişca) trebuie să aibă temperaturi cât mai apropiate. Din acest motiv, frişca nu se introduce la frigider după ce a fost bătută, iar sosul de cicolată trebuie să se fi răcit. [/tip]
 8. Se încorporează treptat, cu ajutorul unui tel, sosul de ciocolată în amestecul de frişcă. Crema se omogenizează uşor doar cât să fuzioneze cele două componente. Când întreaga compoziţie a fost omogenizată, opţional, se pot adăuga stafidele înmuiate 2 ore în acelaşi tip de alcool (rom sau cognac) din compoziţie (stoarse de lichid).
 9. Crema de ciocoată se toarnă peste blat şi se nivelează uşor. Se acoperă forma de tort cu o folie petru a o proteja de imixtiunile altor mirosuri din frigider şi se dă la rece minim 4 ore.

Tortul se serveşte ca atare, împărţit în 8 felii, după ce în prealabil a fost desprins cu grijă din forma de tort. Pentru ornare, puteţi folosi sosuri de caramel/fructe/ciocolată albă sau neagră, fructe, îngheţată de vanilie/fructe sau doar frişcă.

print

7 Comentarii

 1. Frisca(dulce) grasa nu merge in locul celei vegetale???cam cat este de mare(cm inaltime) tortul din ingr. astea? ce diametru are tava folosita?multumesc

  • Se poate folosi şi frişcă dulce dar e mai sensibilă la bătut şi se taie mai uşor. Tortul are cam 3 degete inălţime într-o tavă medie de tort (23-25 cm).

 2. Excelenta reteta, dar trebuie sa te bat la cap cu o nedumerire:
  La blat, biscuitii au fost dominanti, si partea lichida nu a reusit sa-i inglobeze. A trebuit sa mai adaug vreo 150-200 g zahar si sa-l topesc ca sa se formeze amestecul omogen.
  Am gresit eu ceva sau trebuia folosita intuitia feminina 🙂 ?

  • Hm. Nu cred. Probabil difera tipul biscuitilor. De exemplu, cei cu unt au nevoie de mai putin lichid, cei digestivi, care au tarate, sunt mai uscati, deci au nevoie de mai mult. Dar nu mai stim de care am folosit exact:)

Comments are closed.