Puţin cunoscută la noi, iubită în Franţa şi foarte apreciată în unele regiuni din Statele Unite, bisque-ul este o supă cremă care are la bază carnea de crab, homar, rac sau creveţi. Originea numelui său este încă neclară. Se pare că derivă din Biscay – după golful cu acelaşi nume – însă, în acelaşi timp, crustaceele folosite pentru preparare sunt gătite de două ori (bis cuits, în franceză), acest aspect fiind considerat, de asemenea, originea numelui.
Cert este că, ceea ce iniţial era o metodă a folosi crustaceele care prezentau imperfecţiuni, s-a transformat într-una dintre cele mai apreciate delicatese ale bucătăriei universale.
Porţii: 2
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente:
- 200 grame carne de crab (proaspătă sau din conservă)
- 6 cozi de creveti tiger
- 1 ceapă mică
- 1 ardei gras roşu
- 2 linguri de cubuleţe de roşii din conservă (op’ional)
- 1 lingură de unt
- 1 lingură de făină
- 250 ml vin alb sec
- 300 ml supă de pui
- 50 ml Porto
- 1 jumătate de frunză de dafin
- 200 ml smântână dulce
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa. Îndepărtaţi cotorul şi seminţele ardeiului. Tăiaţi ceapa şi ardeiul cubuleţe.
- Topiţi untul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Sotaţi uşor ceapa şi ardeiul până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi o lingură zdravănă de făină, amestecaţi şi lăsaţi-o să se rumenească.
- Stingeţi cu vinul, adăugaţi supa de pui, carnea de crab, roşiile şi vinul de Porto.
- Fierbeţi bine totul timp de 15 minute la foc mediu.
- Adăugaţi smântâna dulce şi mai fierbeţi timp de 10 minute.
- Luaţi vasul de pe foc. Lăsați supa să se răcorească puțin, apoi pasaţi totul într-un robot sau blender.
- Puneţi din nou supa pasată pe foc, adăugaţi foaia de dafin, potriviţi de sare şi piper şi mai fierbeţi totul timp de 5 minute.
- Rumeniţi creveţii, pe ambele părţi, pe grătar sau într-o tigaie de teflon cu puţin ulei de măsline.
Bisque-ul de crab se serveşte cu creveţii fripţi şi cu felii de pâine/baghetă prăjită.
[note]Tradiţional, carapacele crustaceelor se fierb pentru a da savoare bisque-ului. Dacă aveţi creveţi proaspeţi, înlocuiţi supa de pui cu o supă rezultată din fierberea carapacelor de la creveţi.[/note]
[tip]Pentru o supă rafinată, strecuraţi totul după pasare.[/tip]
[note] În mod tradițional, supa bisque se îngroașă cu orez fiert sau pâine în loc de făină. [/note]
_______________________________________