O supă rece, de vară, născută la sud de Dunăre, acolo unde bulgarii excelează în lucrurile pământului: creşterea oilor şi legumicultura. Taratorul, care aminteşte pe alocuri de gustul tzatziki-ului, se găteşte şi în România prin satele sudului sufocat de căldura verii. Marile merite ale taratorului aşteaptă să fie recunoscute: nu încălzeşte bucătăria şi nu vă îngreunează stomacul.

Vezi aici și rețeta de Tzatziki.

Reţetă: Tarator – supă rece de castraveți

tarator

Ingrediente:

  • 1 castravete lung
  • 750 grame de iaurt
  • 2 căţei de usturoi
  • 125 mililitri de lapte
  • 2 linguri de mărar proaspăt tocat
  • 1 lămâie
  • 1 lingură ulei
  • 50 grame de nuci
  • sare, piper
  • mărar şi boia pentru ornat
  • 4 linguriţe ulei de nuci (opţional, pentru ornat)

Preparare:

  1. Decojiţi castravetele. Extrageţi sucul din lămâie. Curăţaţi usturoiul.
  2. Puneţi deoparte o treime din castravete. Tăiaţi în două restul castravetelui, scoateţi-i seminţele şi tăiaţi-l mărunt.
  3. Pasaţi cuburile de castravete cu iaurtul, laptele, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul şi uleiul. Adăugaţi sare şi piper.
  4. Introduceţi supa la frigider pentru o jumătate de oră.
  5. Tăiaţi cubuleţe restul castravetelui. Tocaţi nucile.
  6. Turnaţi supa răcită în 4 boluri.
  7. Presăraţi cubuleţe de castravete şi nuci în fiecare farfurie.
  8. Ornaţi cu un fir de mărar, puţină boia şi o linguriţă ulei de nuci.
  9. Taratorul se serveşte rece, cu pâine prăjită.

Timp de pregătire: 15 minute (plus 30 minute la rece)

Porții: 4

print

8 Comentarii

  1. si eu am facut supa asta,nu identic ,dar pe aproape…merita la cit de usor se face sa faceti si voi fotografie si sa nu recurgeti la net,fara a specifica sursa…aveti un site frumos,nu e pacat?!

  2. @alison, asa cum scrie si la termeni si conditii, cevabun.ro nu este un blog ci e un produs de media care cumpara si fotogafii din baze de date (imaginii ne-exclusive).

  3. @alison, ne-ai atras atentia asupra pozei si am vazut ca e pe inalt. asa ca am schimbat-o cu una pe lat, tot cumparata (de pe dreamstime.com) 🙂

  4. […] Sa revenim insa la Ahtopol, satucul pescaresc de langa granita Bulgariei cu Turcia. Atmosfera este oarecum similara cu cea din 2 Mai, diferenta fiind data de plaja foarte mare, apa extrem de curata si de padurile care te fac sa te simti mai aproape de munte, decat de mare. Este un loc perfect pentru relaxare, plaja fiind aproape goala. Dupa plaja puteti sa alegeti sa luati masa in micul port pescaresc, la una din terasele care sunt, in mare parte, populate cu turisti britanici, germani, sau din tarile nordice. Mancarea este delicioasa, cu o bogata oferta de fructe de mare. In timpul zilei, daca este foarte cald, puteti incerca “tarator”, o supa racoroasa de castraveti (o puteti prepara si acasa, reteta o gasiti aici). […]

Comments are closed.