Supă de bază a bucătăriei, creditată cu puteri tămăduitoare, în special când vine vorba de răceli sau intoxicaţii alimentare, supa de pui are o simplitate care cucereşte. Preparată simplu şi servită cu găluşte de griş, formă populară în special în regiunile vechiului Imperiu Habsburgic (Austro-Ungar), supa de pui capătă un aer aparte.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 2,5 ore

Ingrediente:

 • 1,4 kilograme carne de pui sau găină (cu piele şi os)
 • 3 morcovi
 • 2 rădăcini de pătrunjel
 • 1/4 rădăcină de ţelină
 • 1 ceapă mare
 • 1 foaie de dafin
 • găluşte de griş pentru servire
 • pătrunjel proaspăt tocat
 • sare
 • piper

Preparare:

 1. Puneţi carnea la fiert, în apă cu 6-7 litri de apă rece, cu 1 lingură de sare.
 2. Fierbeţi la foc mic, spumind des.
  [tip]Secretul unei supe clare de pasăre constă în fierberea la foc mic şi spumirea constantă, pentru a nu permite sângelui din carne (ce se transformă în spumă) să tulbure supa.[/tip]
 3. Curăţaţi morcovii, ţelina, pătrunjelul şi ceapa.
 4. Când carnea este fiartă de jumătate, adăugaţi legumele întregi împreună cu foaia de dafin. Fierbeți până când carnea și legumele sunt pătrunse, dar nu foarte fierte.
 5. Luaţi supa de pe foc.  Scoateţi carnea şi legumele şi lăsaţi-le să se răcească. Ceapa se aruncă. Puneți legumele în apă rece ca să își păstreze culoarea și fermitatea.
 6. Adăugaţi o jumătate de apă foarte rece în supă şi lăsaţi-o câteva minute pentru a se depune impurităţile rezultate în timpul fierberii.
 7. Strecuraţi supă cu atenţie pentru a nu tulbura depunerile de pe fund. Asezonaţi cu sare.
 8. Scoateţi carnea de pe os şi porţionaţi-o în bucăţi potrivite.
 9. Tăiaţi legumele în jumătăţi sau sferturi pe lungime sau în rondele potrivit de groase.
 10. Faceţi găluştele de griş conform reţetei.
  [tip]În nord-estul Italiei,  în compoziţia găluştele de griş se adaugă 4-6 linguri de parmezan, 1/2 cană cubuleţe de şuncă tocată fin (prosciutto cotto) şi puţină nucsoara măcinată.[/tip]

Serviţi supa cu bucăţi de carne şi legume, găluşte de griş şi pătrunjel proaspăt tocat.

print

3 Comentarii

 1. Cred că frunza de dafin nu îşi are locul în acestă supă.
  Mă rog! Gusturile nu se discută.

 2. @Adrian, niciodata nu se discuta si nu se contesta. intr-o alta formula si alta cantitate, cu siguranta ar fi deplasata. insa doar 1, e o incercare care merita. dar, dupa cum zici, si suntem de acord: gusturile nu se discuta.

 3. Singurele desene aimtane care sunt potrivite pentru cei mici dupa parerea mea sunt desenele aimtane vechi de Disney, ca de exemplu Alba ca zapada, Frumoasa si bestia, Cenusareasa sau Pisicile arist…

Comments are closed.