Salata de linte cu telemea este o adaptare a unei reţete clasice greceşti, care se găteşte tradiţional cu brânză feta, măsline Kalamata şi, uneori, spanac. Din nefericire, la noi, atât în agricultură cât şi în bucătărie, lintea şi năutul sunt aproape necunoscute şi toate influenţele turceşti, greceşti şi orientale par a se fi blocat în faţa celor două leguminoase.

În bucătăria românească există o reţetă destul de apropiată, pe bază de fasole şi ceapă roşie, dar lintea este o leguminoasă mai fină şi mai rapid de gătit. În plus, combinaţia cu roşii şi telemea nu poate decât să o facă pe gusutul românului în această reţetă consistentă dar totuşi de vară.

Reţetă: Salată de linte cu telemea

Ingrediente:

 • 1 cană de linte nefiartă (sau 2 conserve de linte fiartă, de aproximativ 400 de grame fiecare)
 • 10-12 roşii mici
 • 150 grame telemea, preferabil una veche, sfărâmicioasă
 • 6 linguri de ulei de măsline
 • 2 liguri de zeamă de lămâie
 • sare
 • piper
 • pătrunjel pentru ornat, opţional

Preparare:

 1. La fel ca în alte reţete cu linte, boabele trebuie spălate. Puneţi lintea într-un vas adânc şi acoperiţi-o cu apă. Lăsaţi-o aproximativ 10 minute pentru a vedea dacă se ridică unele boabe la suprafaţă. Dacă se ridică, aruncaţi-le. Antenţie, la fierbere lintea face o spumă densă iar la final volumul se triplează, nu o fierbeţi într-un vas prea mic pentru că va da în foc.
 2. Strecuraţi lintea şi puneţi-o la fiert la foc mediu cu 3 căni de apă .
  Notă: în funcţie de tipul lintei, cantitea de apă şi timpul de fierbere poate varia, asiguraţi-vă că aveţi la îndemână apă caldă pentru a putea completa dacă e cazul. Nu folosiţi apă rece! Pentru că o să blocheze procesul de fierbere.
 3. Fierbeţi lintea aproximativ 30 de minute (45 dacă folosiţi linte verde, ca noi), până când toată apa este absorbită.
 4. Dacă aţi verificat şi bobul este fiert, clătiţi lintea cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere şi a răcori boabele.
 5. Amestecaţi uleiul de măsline cu zeama de lămâie, puţină sare – nu uitaţi că şi telemeaua poate fi sărată! – şi piper şi turnaţi totul peste lintea scrusă şi răcorită.
 6. Amestecaţi bine.
 7. Tăiaţi roşiile în sferturi sau jumătăţi, în funcţie de dimensiune, şi adăugaţile peste linte.
 8. Presăraţi brânză sfărâmată.
 9. Serviţi cu pâine prăjită.
 10. Opţional, în funcţie de gusturi, se poate adăuga ceapă roşie tăiată cubuleţe mici şi ierburi, cum ar fi mărarul.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 2

print