Chiar dacă nu intenţionăm, petrecem foarte mult timp în bucătărie. Este locul în care, pe lângă gătit, intrăm să luăm un fruct, un pahar, să aruncăm ceva la gunoi, să căutăm o pungă… Dar este şi locul în care se face cel mai uşor mizerie şi cel mai greu curăţenie. Mobila se umple de praf, grăsime şi urme de mâini, frigiderul se murdăreşte pe dinăuntru şi pe dinafară, iar blatul poate fi locul unde toţi din familie îşi lasă câte ceva până când nu mai încape nimic.

Iată de ce curăţenia în bucătărie este importantă şi trebuie făcută cu regularitate. Iar cel mai simplu rămâne tot metoda de dilua detergent de vase în apă şi a freca bine cu buretele toate suprafeţele, dar uneori putem produce zgârieturi şi deteriora mobila. Cum putem să curăţăm bine mobila de bucătărie cu ce avem la îndemână?

Materiale necesare pentru curăţenie

Sigur ai în casă următoarele:

  • un burete abraziv
  • o lavetă umedă
  • o lavetă uscată
  • detergent de vase concentrat
  • oţet
  • bicarbonat

Trebuie să ai în vedere materialul din care este făcută mobila pentru a o curăţa cât mai uşor fără a o deteriora.

Mobilier de lemn

Dulapurile de lemn sunt cele mai dificil de curăţat pentru că un burete abraziv strică suprafaţa. Se pot curăţa cu detergent de vase. Se amestecă o măsură de detergent cu două măsuri de apă. Se curăţă dulapurile cu o lavetă înmuiată în soluţia de mai sus, dar nu fără a exagera cu apa. Se şterge apoi suprafaţa cu o  lavetă uscată pentru a nu rămâne urme.

În zona mânerelor de la uşi sau sertare pot exista urme de grăsime sau murdărie mai persistente. Se poate folosi oţet sau bicarbonat dar fără a freca cu buretele, ci doar cu laveta. Şe şterge cu laveta uscată.

Mobilier din pal

Mult mai puţin pretenţios decât cel de lemn, mobilierul din pal este mai rezistent când vine vorba de curăţenie. În cele mai multe cazuri suprafeţele dulapurilor permit o curăţare abrazivă, dar verifică înainte într-un colţ cum rămâne suprafaţa după curăţenie. Pregăteşte o pastă din bicarbonat şi apă, de consistenţa pastei de dinţi, şi freacă cu buretele, clăteşte apoi şterge cu laveta.

Cât de des curăţăm mobila?

Aşa cum am menţionat, bucătăria este locul în care se face dezordine şi mizerie cel mai uşor şi mai des. Nu este costisitor pentru că nu este necesar să cumperi foarte multe produse de curăţenie, ci poţi folosi produsele pe care le ai la îndemână.

Pentru a menţine ordinea şi curăţenia:

  • pune lucurile la loc după ce le foloseşti, dar asigură-te că sunt uscate şi curate
  • şterge regulat dulapurile de praf şi urme, iar o dată pe lună fă o curăţenie generală
  • pune folie de aluminiu sau folie protectoare pe fundul sertarelor şi a dulapurile; folia se poate schimba iar dulapul rămâne curat şi fără urme
  • schimbă bureţii şi lavetele regulat
  • foloşeşte oţet pentru a îndepărta mirosurile neplăcute din dulapuri când există

 

 

print