Mâncare modestă, apreciată mai ales în post, salata de fasole cu ceapă este populară pe întreg cuprinsul României. Asezonată simplu, cu sare, ulei şi oţet, această salată are avantajul de a fi foarte săţioasă.

Mai jos vă propunem o versiune mai complexă, mai proaspătă, ce are la bază o salată populară în sezonul rece în nordul Greciei, acolo unde se prepară atât cu fasole cât şi cu năut.

Porţii: 2-4

Timp de preparare: 25 de minute

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole fiartă
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roşie
  • 1 cană de crutoane
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură oregano uscat
  • sare
  • piper
  • un pumn de feta sau telemea (opţional)

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o cubuleţe.
  2. Spălaţi şi tăiaţi castravetele cubuleţe (cu tot cu coajă).
  3. Scoateţi cotorul cu seminţe al ardeiului, îndepărtaţi nervurile albe şi tăiaţi-l cubuleţe.
  4. Amestecaţi castraveţii cu ardeiul, ceapa şi boabele de fasole.
  5. Faceţi un dressing din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper şi oregano.
  6. Turnaţi dressingul peste salată şi amestecaţi.
  7. Adăugaţi crutoanele şi amestecaţi.
  8. Opţional puteţi adăuga feta sfărâmată.

Salata de fasole boabe se serveşte rece sau la temperatura camerei.

[warning]Salata se consumă în cel mult 4 ore de când a fost gătită deoarece ceapa îi va schimba gustul.[/warning]

[tip]Pentru un aspect plăcut, tăiaţi legumele în cubuleţe relativ apropiate ca dimensiune de boabele de fasole.[/tip]

[note]Boabele de fasole se pot înlocui cu năut fiert. În salată se pot adăuga şi roşii, fără seminţe.[/note]

print