O prezenţă consacrată în sezonul rece, raţa pe varză murată este una dintre delicatesele bucătăriei româneşti. Carnea de raţă dulce şi consistentă este completată excelent de varza murată, călită pe îndelete. O reţetă pe care nu aveţi voie să o rataţi.

Porţii: 2

Timp de preparare: 1 oră

 

Ingrediente:

  • 400-500 grame carne de raţă cu piele şi os
  • 1 varză murată mică spre medie
  • 1 ceapă
  • 1 ardei iute uscat (opţional)
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 4-5 boabe de enibahar
  • 2 linguri ulei
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius (temperatură medie spre mare).
  2. Curăţaţi foile exterioare ale verzei. Dacă este excesiv de sărată, desăraţi-o câteva ore în ape reci pe care le înlocuiţi succesiv.
  3. Tocaţi varza fideluţă din cuţit.
  4. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  5. Crestaţi uşor pielea de raţă.
  6. Încingeţi uleiul într-o tigaie sau cratiţă.
  7. Încingeţi uleiul şi rumeniţi carnea de raţă, începând şi insistând cu partea cu piele pentru a extrage grăsimea.
  8. Scoateţi carnea de raţă şi puneţi-o deoparte.
  9. Adăugaţi şi sotaţi ceapa în amestecul de ulei cu grăsime.
  10. Adăugaţi varza tăiată fideluţă, foile de dafin, boabele de enibahar, ardeiul iute sfărâmat şi piper proaspăt măcinat.
  11. Amestecaţi şi adăugaţi o cană de apă.
  12. Adăugaţi carnea rumenită peste, acoperiţi şi introduceţi la cuptor pentru aproximativ 40 minute, până când varza şi carnea sunt pătrunse.

Raţa pe varză murată se serveşte fierbinte, cu mămăligă.

print