O tocană din carne de porc, picantă şi generoasă, acesta este porkolt. Cei care au crescut în Ardeal – aici se numără şi cei care au făcut armata – sau măcar au avut o rudă dincolo de munţi, au avut probabil norocul să guste din această specialitate ungurească. Deşi numele său nu este legat exclusiv de carnea de porc (porkolt înseamnă tocană), şi e mai mai puţin cunoscut – în afara Ungariei –  decât gulaşul, porkoltul este de regulă ruda porcină a acestuia. Mâncare de stepă, de ceaun, de bucurie…

Reţetă: Tocană picantă de porc cu ceapă (Porkolt)

http://www.dreamstime.com/-image21435830

Ingrediente

  • 1,6 kg carne de porc (pulpă)
  • 6 cepe mărişoare
  • 2 ardei graşi roşii
  • 1 kg cartofi
  • 3 linguri untură de porc
  • 1 ligură boia de ardei dulce
  • 1 vârf linguriță boia (recomandabil iute)
  • 150 ml pahar lapte
  • 1 lingură făină
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • verdeaţă

Preparare

  1. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivit de mari.
  2. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  3. Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţii în pătrate.
  4. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe. Păstraţi cartofii în apă până la utilizare.
  5. Topiţi untura într-un ceaun sau cratiţă adâncă.
  6. Adăugaţi şi rumeniţi carnea.
  7. Adăugaţi ceapa şi mai sotaţi 5-6 minute.
  8. Adăugaţi boiaua dulce şi cea iute şi rumeniţi-o puţin.
  9. Adăugaţi foaia de dafin şi o lingură de sare.
  10. Acoperiţi cu apă şi fierbeţi timp de 60 de minute la foc potrivit.
  11. Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai fierbeţi 30 de minute. Completaţi cu apă dacă este cazul.
  12. Faceţi un liezon din făină cu lapte.
  13. Diluaţi liezonul cu zeama de pa carne şi adăugaţi în cratiţă.
  14. Lăsaţi să mai dea câteva clocote.
  15. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
  16. Porkolt-ul se serveşte fierbinte, cu murături, simplu sau cu găluşte de pâine.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 90 minute

Porţii: 6

print