chimen1
Origine: Chimenul (a nu se confunda cu chimionul) este unul dintre cele mai vechi condimente, cunoscute încă din antichitate.
Creşte sălbatic în toată Europa, vestul Asiei şi India. Şi este cultivat – datorită aprecierii locale deosebite – în Olanda, Belgia, Ungaria şi Polonia.
Prezentare: Plantă anuală ce se dezvoltă în 2 ani.

Asemănător sfeclei în primul an, în cel de al doilea an de viaţă chimenul se dezvoltă până la înălţimea de 90 de centimetri şi înfloreşte cu inflorescenţe  albe. Inflorescenţele se vor transforma ulterior în seminţe, seminţele fiind partea utilizată a acestei plante, bogate în uleiuri esenţiale, carvon şi limonen.

Aromă: Chimenul este picant, aromatic şi uşor iute.
Utilizare: Chimenul este cel mai bine pus în valoare în mâncărurile în care îşi poate impune valoarea de mirodenie “Alfa”. Din acest motiv este rareori combinat cu alte condimente şi, aproape niciodată cu unele mai puternice decât el.Folosit cu precădere în preparate de varză (în special în murăturile sauerkraut), chimenul se pune în valoare de asemenea în mâncăruri bogate, tocăniţe de miel, porc, gâscă şi cartofi copţi.

Dacă aveţi impresia că îl ştiţi în combinaţie cu brânzeturi (altele decât telemeaua de Brăila), este fiindcă aderă de minune la crusta covrigeilor cu brânză.Ca să înţelegeţi pasiunea ungurilor pentru aceaste seminţe va trebui  să  descompuneţi cu atenţie  gustul unui gulaş pentru a regăsi aroma chimenului în amestecul dulce picant.

În nordul Germaniei, dar şi în “secuime”, se produce un lichior care are la bază un distilat clasic din cereale, aromat cu uleiuri din chimen. Lichiorul german se numeşte “kummel” iar varianta noastră locală poartă – deşi nu are legătură cu chimionul ci cu chimenul – chimion secuiesc.

Preparare: În mod rar, dar neîntîlnit la noi, frunzele de chimen tânăr -în primul an de viaţă – se mănâncă, de regulă în salate unde aduc un plus de abundenţă prin formă şi textură dar sunt aproape fără gust.

Seminţele de chimen se folosesc întregi sau zdrobite pentru a elibera întreaga aromă. Prin prăjire seminţele de chimen îşi vor scoate în evidenţă parfumul.

print
SHARE
Articole anterioarePaste cu spanac la cuptor
Următoarele articolePorkolt

1 comentariu

Comments are closed.