Orice naş îşi are papanaşul!  Până să mânânc primul meu papanaş prăjit, drapat în smântână şi dulceaţă, credeam că papanaşii româneşti sunt cei pe care i-am mâncat în copilărie, adică cei fierţi. Adevăraţii papanaşi româneşti, de origine moldavă, sunt cu siguranţă cei prăjiţi. Papanaşii fierţi îşi găsesc originile în bucătăriile autro-ungare, aşa că nu e de mirare că îi regăsim nu doar la Cluj,Carei sau Zalău ci, mai cu seamă, în restaurantele din Budapesta şi Viena. Tot pe bază de brânză, însă în amestec cu griş şi ou, fără să fie prăjiţi, papanaşii fierţi reprezintă o variantă mai delicată şi mai dietetică a acestui desert.

Bucătărie: austro-ungară

Ocazie: când ai chef

Porţii: 4

Timp preparare: 20-30 minute

1860836332_febf86b68f Ingrediente:

250 gr brînză de vacă
2 ouă
3 linguri griș
2 linguri unt
1 cană pesmet
2 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
sare
smântână (facultativ)

Preparare:
1.
Se freacă brînza cu gălbenuşurile, se adaugă grișul, sarea, şi albuşurile bătute spumă. Pe planşeta pentru aluat se presară făina şi se pune compoziţia în formă de sul turtit, gros de două degete. Se presară cu puţină făină şi se taie bucăţi late de 3 cm.

2.Se fierb în apă sărată clocotită, pînă cînd papanaşii se ridică la suprafaţa apei. Se scot cu lingura de spumă, se aşază pe farfurie şi se opăresc cu unt înfierbântat.

3. Până fierb papanaşii, separat – de preferat într-o tigaie de teflon – se rumeneşte pesmetul fără grăsime sau cu foarte puţin unt. Atenţie însă să nu-l ardeţi. Când îl luaţi de pe foc – şi nu înainte pentru a nu-l carameliza – adăugaţi zahărul şi plicul de zahăr vanilat. În acest amestec, dulce-crocant, se tăvălesc de plăcere papanaşii fierţi şi stropiţi cu unt. Aveţi grijă însă  la pesmetul fierbinte, are o inerţie termică de teracotă.

Papanaşii se servesc fierbinţi cu sau fără smântână.

print

4 Comentarii

  1. arata bine sper sa fie la fel de gustosi o sa-i incerc si eu nu am incercat decit varianta celor prajiti

  2. Super buni! Acum i-am facut si eu. Am urmat exact reteta si au iesit deliciosi 😉 Mersi pentru “pont”!

  3. Mai, eu nu ammancat niciodata papanasi, si vreau sa fac. Dar in introducere spui ca se fac cu gris, ori la ingrediente scrii faina. .. ?

Comments are closed.