Se spune că gustuile şi culorile nu se discută. Iar dacă nu se discută, nu trezesc nici curiozităţi. Şi aşa se face că ne lăsăm prinşi, la nesfârşit, în aceleaşi clişee culinare cu care ne-am obişnuit. În ciuda popularităţii lor, mâncărurile noastre preparate la grătar se învârt în jurul aceloraşi constante: mititei, cotlet de porc la grătar, cârnăciori, câte o pulpă de pui, mai rar un peşte, şi aproape deloc o legumă (alta decât cartoful). Şi e mare păcat.

Iată o reţetă de inspiraţie iberică, pentru cei care vor mai mult de la un porc preparat la grătar, mai lejeră şi mai proaspătă, potrivită pentru căldura verii.  Reţeta se poate prepara şi din alte bucăţi ale purceluşului (muşchiuleţ, ceafă, piept, spată, etc) însă cotletul de porc are meritul de a pune la un loc o secţiune de muşchi şi un oscior care să insinueze delicat căldura în carne.

Porţii: 4

Timp preparare: 40 minute (plus 3-4 ore pentru marinare)

porcgratar12 Ingrediente:

  • 4 cotlete de porc
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lămâie mare
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 crenguţă de rozmarin (sau 2 linguriţe rase de rozmarin uscat)
  • 1 crenguţă de cimbru (sau 2 linguriţe rase de ciumbru uscat)
  • 1 legăturică de pătrunjel
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Se curăţă şi se şterg bucăţile de carne cu un şervet de hârtie. Se bat uşor cu un ciocan pentru şniţele.
    [warning]Nu bateţi carnea prea tare pentru a nu se rupe de pe os.[/warning]
    [tip]Când bateţi carnea, acoperiţi-o cu o folie alimentară din plastic. În felul acesta nu o să vă stropiţi.[/tip]
  2. Faceţi o marinată din usturoiul zdrobit, jumătate din canitatea de ulei de măsline şi din sucul lămâii, cimbrul şi rozmarinul, sare şi piper.
  3. Ungeţi bucăţile de carne cu marinată şi introduceţi-le la frigider pentru 3-4 ore până când carnea se va albi.
  4. Rumeniţi la foc mediu carnea de porc pe grătar (aproximatic 30 de minute).
  5. Scoateţi carnea de pe grătar, aşezaţi-o pe un platou de servire şi stropiţi-o cu uleiul şi sucul de lămâie rămas şi pătrunjel proaspăt tocat. Lăsaţi-o să se infuzeze 10 minute şi serviţi  cu salată de roşii şi castraveţi.
print

1 comentariu

Comments are closed.