O lungă şi nesfârşită discuţie se duce pe marginea originii acestei reţete, simple dar totodată delicate din punct de vedere tehnic, modestă dar în acelaşi timp luxuriantă, aflată la modă din nou după aproape jumătate de secol – reţeta de ouă poşate.

În esenţă sunt doar nişte ouă fierte, moi, fără coajă, care, cu siguranţă se cunosc de secole pentru că ouăle s-au adăugat  în variate fierturi, în special supe şi toocăniţe, pentru a le da consistenţă şi a le adăuga proteină. Totuşi, în forma simpla în care le găsim astăzi, servite doar cu maioneză sau sos olandez, se cunosc doar de vreo două secole. Dar cine sunt părinţii ei, francezii sau chiar românii? Pentru că în ţara noastră le regăsim în cărţile de reţete (foto jos) de la începutul secolului  XX (mai vechi există prea puţine), sub denumirea de ochiuri româneşti, distincte de cele germane (prăjite) iar în mai multe zone ale ţării se găteau de către  bunicii noştri sub denumirea de “ouă de mireasă”, datorită frumuseţii lor albe şi delicate, ceea ce trădează prezenţa lor  în bucătăria rurală, tradiţională. Oricare ar  fi originea lor, ouăle poşate rămân o reţetă ieftină şi totodată luxuriantă, gata să hrănească  cele mai pretenţioase gusturi din cele mai modeste buzunare.

Notă: Oţetul poate lipsi din această  reţetă dar prezenţa lui ajută la coagularea mai rapidă a oului. În plus în ciuda credinţei generale, oul nu va avea gust de oţet.

Reţetă: Ouă poşate

Ingrediente:

  • 4 ouă (cât mai proaspete posibil)
  • 2 – 2,5 litri de apă
  • 50 ml oţet de vin alb
  • 1 lingură de sare

Preparare:

  1. Într-o cratiţă adâncă puneţi la fiert apa, oţetul şi sarea.
  2. Când apa începe să fiarbă, reduceţi focul până când apa nu mai clocoteşte. E foarte important pentru ca ouăle să nu se rupă!
  3. Spargeţi pe rând câte un ou într-un bol de supă sau farfurie şi lăsaţi-l să se scurgă încet în apa fierbinte, pe marginea cratiţiei pentru a păstra spaţiu pentru celelalte.
  4. Procedaţi la fel cu celelalte ouă.
  5. Fierbeţi ouăle 3 minute. Albuşul trebuie să fie fiert iar gălbenuşul să se simtă moale în interior la atingere.
  6. Scoateţi cu grijă ouăle cu o spumieră.
  7. Scurgeţi ouăle şi serviţi-le, calde, cu sos olandez sau bearnaise sau la temperatura camerei, cu maioneză şi murături, în ambele cazui peste pâine prăjită, alături de somon afumat sau şuncă, cu legume crude sau la grătar.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 3 minute

Porţii: 2

Pentru a obţine ouă aproape perfect rotunde le puteţi fierbe în folie alimentară de plastic. Ungeţi folia de plastic pe o parte, presaţi-o într-un bol de supă pentru a lua forma acestuia, turnaţi oul crud în ea, strângeţi şi legaţi la gură  pentru a obţine o punguţă. Fierbeţi ouăle în acelaşi timp conform reţetei de mai sus.

print