Ardelenii pot renunţa pentru un timp la carne, mai ales în post, şi pe perioade scurte de timp la afumătură, la amândouă în acelaşi timp e ca şi imposibil. Dar ce te faci când nu mănânci carne sau ţii post iar amintirile tale sunt profund ancorate în gustul inconfundabil al cărnii afumate?! Speranţele sunt legate de suprinzătorarea boia afumată spaniolă, pimentón ahumado, pentru că, spre suprinderea noastră, la celălalt capăt al continentului, descoperim că boiaua se foloseşte la fel de des în bucătărie ca în bucătăria noastră, în special în cea din Ardeal. Când descoperi pentru prima dată un chorizo (cârnat spaniol din carne de porc), boiat şi usturoiat, te simţi ca acasă.

Revenind la oile noastre, dar fără carne, am experimentat multe reţete pentru a ajunge la cel mai potrivit înlocuitor de afumătură de post şi cele mai la îndemână sunt ciupercile, capabile să  absoarbă ca un burete gusturile care li se adaugă. Aşa că  e momentul să le adăugăm boia afumată şi usturoi…

Reţetă: Afumătură de post

Afumătură de post

Ingrediente:

 • 1,5 kilograme de ciuperci albe, de cultură
 • 120 ml ulei de floarea soarelui
 • 4-5 căţei de usturoi
 • 1 lingură bună de boia afumată
 • 1 linguriţă bună sare sau supă de legume pudră
 • 1 vârf de cuţit de nucşoară pudră
 • 1 vârf de cuţit de piper negru

Preparare:

 1. Curăţaţi codiţa ciupercilor.
 2. Tăiaţi ciupercile în sferturi (sau mai multe bucăţi dacă sunt mari) sau fâşii. Ciupercile trebuie să aibă o grosime cam de un deget, vezi foto, pentru ca condimentele să le pătrundă bine.
 3. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul şi amestecaţi-l cu uleiul, boiaua afumată, sarea, piperul şi nucşoara.
 4. Amestecaţi ciupercile cu condimentele. Nu exageraţi cu uniformizarea lor, se va face pe parcurs în cuptor.
 5. Încingeţi cuptorul la 190 de grade.
 6. Tapetaţi fundul tăvii cuptorului cu hârtie de copt, nu e obligatoriu dar vă va salva de multe bătăi de cap, cum ar fi să curăţaţi o tavă arsă.
 7. Puneţi ciupercile în tavă şi introduceţi tava la cuptor pentru aproximativ 1 oră şi jumătate.
 8. Din 20 în 20 de minute amestecaţi ciupercile. Nu intraţi în panică dacă ciupercile vor bălti în propria zeamă, face parte din proces, oricât de dezagradabil pare pe moment.
 9. Ciupercile sunt gata când toată apa s-a evaporat din tavă , sunt elastice şi pe alocuri crocante, rumenite şi bune la gust

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute

Porţii: 4

La ce se foloseşte afumătura de post

Teoretic la aproape orice se foloseşte şi cea de carne. Se poate folosi caldă sau rece. Se pot prepara sandvişuri cu maioneză de post sau muştar şi murături. În mâncăruri sau supe de cartofi, varză, ciuperci, mazăre sau chiar în sarmale  sau alături de piure-uri de legume. Nu uitaţi că ciupercile sunt deja gătite, aşa că cel mai bine e să le adăugaţi cât mai târziu în reţete, de preferat chiar la servire. De evitat folosirea lor în reţete cu mult lichid, pentru mult timp, pentru că se vor îmbiba şi îşi vor pierde intensitatea, gustul şi textura.

print