nasal Năsal este o brânză fermentată,  moale, cu crustă exterioară rezultată în urma maturării. Comparabilă cu brânzeturile franțuzești, năsal este singura brânză cu mucegai, autentic românească. Tradițional, năsal se producea din lapte de oaie; în prezent, se produce  și din lapte de vacă (nepasteurizat).

Este un sortiment cunoscut în toată Europa în urma obținerii denumirii de origine controlată.  Numele năsal provinde de la localitatea cu același nume din județul Cluj, Transilvania, dar năsal se maturează în grota naturală de la Țaga, singurul loc unde microclimatul este favorabil bacteriei Brevibacterium Linens ce ajută la maturare și îi conferă gustul și mirosul atât de specifice.

Se comercializează în cutii de lemn sub numele de „Brânză de Năsal” și este produsă de compania Napolact (Friesland).
Se servește ca atare pe platouri de brânzeturi sau folosită la gustări.

print

1 comentariu

  1. Branza asta e pur si simplu oribila, are miros si gust de DROJDIE. Pana si aspectul e ca o bucata de DROJDIE solida la pachet.
    Am mancat tot felul de branzeturi frantuzesti si nemtesti “puturoase” (Munsterm Limburger, etc), si le-am gasit acceptabile. In schimb gustul si mirosul de drojdie pentru mine e ceva incompatibil cu notiunea de branza !

    Tinand cont de faptul ca are pretul de 65-75 lei la cele mai ieftine surse (supermarket), si se vinde la bucati prea mari de 350 g, nu ma mir ca a fost retrasa de pe piata o vreme.

Comments are closed.