Carnea de căprioară are un ceva aparte care o deosebeşte de restul cărnurilor domestice şi sălbatice deopotrivă. O textură ce aminteşte de carnea de vită şi un gust puternic, mineral, bogat în proteine şi fier. Asocierea sălbăticiei cu fructele pădurii este  o combinaţie care se impune de la sine, dulceaţa cărnii de căprioară şi gustul acrişor-astringent al fructelor de pădure  fac o echipă perfectă.

Reţeta de faţă reprezintă o mai veche datorie față de şi mai vechiul nostru cititor, Mirela.

Porţii: 4

Timp de preparare: 40 de minute

Medalion de căprioară cu sos de fructe de pădure Ingrediente:

  • 800 g de muşchi de căprioară
  • 300 grame mixt de fructe de pădure (afine, mure, zmeură, etc)
  • 200 ml vin de Porto (Marsala, Madeira, Sherry, Lacrima lui Ovidiu)
  • 1 linguriţă de miere
  • 250 ml supă de vită sau pui
  • 50 grame de unt
  • 30 ml ulei de măsline
  • 1 lingură de făină
  • piper

garnitură:

  • 400 de grame orez
  • 600 ml supă de pui
  • 50 de grame de unt
  • 30 grame de ulei de măsline
  • 4 căţei de usturoi

Preparare:

  1. Tăiaţi muşchiul de căprioară în 8 felii egale de aproximativ 2 centimetri grosime.
  2. Ştergeţi medalioanele de căprioară cu un şervet curat.
  3. Presăraţi carnea de căprioară cu sare şi piper proaspăt măcinat pe ambele părţi.
  4. Încingeţi untul (50 de grame) şi uleiul (30 ml) într-o tigaie.
  5. Rumeniţi medalioanele de căprioară pe ambele părţi, timp de 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu.*
  6. Scoateţi carnea pe un platou şi păstraţi-o la cald.
  7. Adăugaţi o lingură de făină în grăsimea în care aţi prăjit carnea şi rumeniţi-o uşor.
  8. Stingeţi cu vinul, amestecând continuu.
  9. Adăugaţi mierea, supa de vită sau pui şi fierbeţi la foc mic timp de 1 minut amestecând continuu pentru a dizolva eventualele cocoloaşe şi până se leagă sosul.
  10. Adăugaţi fructele de pădure şi amestecaţi uşor  – atenţie să nu le zdrobiţi – timp de 1 minut până se pătrund.
  11. Asezonaţi cu sare – dacă este cazul – şi piper proaspăt măcinat.

    garnitură de orez cu usturoi
  12. Puneţi la fiert orezul în supa de pui la foc mediu. După ce începe să fiarbă supa, reduceţi focul la minim, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă exact zece minute. Trageţi oala de pe foc fără să ridicaţi capacul şi lăsaţi orezul să se răcească.
  13. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi căţeii, în 2-3 bucăţi, pe lungime.
  14. Topiţi într-o tigaie adâncă sau cratiţă restul de unt împreună cu uleiul.
  15. Rumeniţi ustroiul uşor. Scoateţi şi aruncaţi usturoiul înainte să-şi schimbe culoare.
  16. Adăugaţi orezul peste grăsime şi rumeniţi-l uşor, desfăcând boabele.

Medalioanele de căprioară se servesc cu garnitură de orez cu usturoi, salată şi sosul din fructe de pădure.

[note]*Dacă doriţi carnea mai bine făcută, prăjiţi-o 5 minute pe fiecare parte, dar nu mai mult.[/note]

[warning]Atenţie să nu ardeţi usturoiul pentru garnitură deoarece grăsimea va căpăta un gust amărui.[/warning]

print