Pasta de migdale, cunoscută sub numele de marţipan, este unul dintre cele mai vechi produse de cofetărie din istoria lumii. Dulce şi cu gust pregnant, ușor amărui, marţipanul a fost folosit în Evul Mediu pentru confecţionarea diferitelor figurine datorită calităţilor sale maleabile.
Există mai multe teorii privind numele său toate legate de originea arabă a acestui desert. De la teoria conform căreia marţipanul poartă numele oraşului Merzifon, din Anatolia, locul în care-l vindeau negustorii persani până la “pâinea de martie”.
Varianta mai ieftină a marţipanului, poartă numele de persipan, şi este realizată din miezul sâmburilor de caise.
Porţii: 1 kilogram
Timp de preparare: 40 minute
- 480 de grame de migdale crude
- 500 de grame de zahăr praf
- 1 linguriţă esenţă de migdale
- 4 albuşuri de ou
- 2 linguri de zeamă de lămâie
Preparare:
- Încălziţi 2 litri de apă şi turnaţi-o clocotită peste migdale. Lăsaţi-le să se oprească 10 minute.
- Încălziţi cuptorul la 100 de grade Celsius.
- Strecuraţi migdalele şi ţineţi-le 30 de secunde sub jet de apă rece.
- Decojiţi migdalele şi introduceţi-le la cuptor să se usuce: 20 de minute la 100 de grade.
- Răciţi migdale – pentru a deveni casante – şi tocaţi-le fin.
- Adăugaţi zahărul, albuşurile de ou şi zeama de lămâie. Trebuie să obţineţi o pastă de consistenţa unei plastiline.
Marţipanul astfel obţinut se foloseşte ca atare sau colorat la realizarea diferitelor figurine din marţipan, decoraţiuni pentru torturi, umpluturi pentru ciocolate şi produse de cofetărie.
Marţipanul se păstrează în frigider, acoperit în folie alimentară, pentru mai multe săptămâni.
[note]Pentru preparare marţipanului se folosesc şi migdale nedecojite însă marţianul obţinut are o culoare mai închisă fiind mai greu de colorat în nuanţa dorită.[/note]
[warning]Marţipanul folosit în cofetării se realizează este mai elastic şi mai maleabil şi se realizează din zahăr, esenţă de migdale, coloranţi şi grăsimi vegetale.[/warning]
retete
Se poate folosi pudra de migdale ? Am vazut in comert, pungute de 100 g
Multumesc pt raspuns
Da. Daca aveti pudra de migdale, mai aveti foarte putin de lucru la reteta:)
In situatia in care folosesc migdale macinate (ma refer la cele ce se gasesc in comert ambalate la 100 g), sa inteleg ca asupra acestora nu se mai intervine, doar adaug zaharul, albusul de ou si zeama de lamaie.
Cer scuze, dar vreau sa fiu sigura ca am inteles corect.
Multumesc
Da. Ati inteles corect. Va intereseaza reteta doar la punctul 6.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt
Felicitari pentru site !
sa inteleg ca albusurile se bat ca la bezele,s-au se pun asa
Se adaugă că atare. Nu se bat
am facut pentru prima oara si mia placut foarte mult
pot sa pun zahar cat vreau??
Da. Puteti pune mai mult decat e mentionat in reteta.
martipanul rezultat il pot folosi pt ornatul tortului?
Da. La rece. Adica nu il tratati termic dupa ornare
Martipanul meu nu se leaga.L-am pus la rece dar nu cred ca il voi putea intinde.Am omis vreun secret?:)
Nu e niciun secret. Daca are zahar, pudra de migdale si albus de ou, si il tineti la rece inainte de utilizare, trebuie sa se lege.
cum pot imbraca un tort in martipan? consistenta lui nu mi permite. multumesc Ioana
Daca este cazul, mai adaugati albus de ou. Pentru modelare e necesar sa fie introdus la rece inainte de folosire. De regula, se intinde in foaie subtire intre doua foi de pergament, si se introduce la rece pana cand il folositi. Daca il scoateti prea repede va deveni cleios. In industria alimentara se cantitati mai mari de zahar si, uneori, chiar si gelatina pentru elasticitate.
Pentru a-l colora ce trebuie sa folosesc
Colorant alimentar lichid.Se gaseste in marile supermarketuri si la distribuitorii specializati. Am vazut recent in magazinele Kaufland.
Foarte bun daca esti slab
imi pare rau sa o spun dar aceasta reteta nu este buna deloc, aluatul este mult prea moale ca sa poata fi intins , am urmat pasii exact cum scrie in reteta dumneavoasta , dar parerea mea este ca sunt prea multe albusuri de ou(acum dupa ce am testat-o)….avand in vedere faptul ca este o reteta destul de scumpa nu a-r trebui sa va jucati cu buzunarele oamenilor in felul acesta, sa nu mai vorbesc si de efortul depus la realizarea retetei…nota 1 pentru reteta
Marţipanul se foloseşte întodeauna scos de la rece.
de unde pana unde e asa scumpa reteta?
reteta e cam scumpicica din cauza pretului mare al migdalelor, si intr-o mica parte sunt de acord cu carmen,intradevar sunt cam multe albusuri, iar pentru a imbraca un tort in martipanul facut dupa aceasta reteta in nici un caz galbenusul de ou in plus nu e secretul,si un pliculet sau poate chiar umpicut mai mult de gelatina….si tinut la rece cateva ore bune de tot…asta ati uitat sa precizati in reteta 😀
merge facuti trandafiri? si pana la urma dak pun gelatina, cat si cand?cu ce fac(maruntesc) praful de migdale?
Se pot face trandafiri dar amestecul trebuie sa fie fie rece si sa lucrati pe o suprafata rece care absoarbe caldura (marmura). gelatina o adaugati, dizolvata la final. Maruntiti cu un robot de bucatarie.
cat timp tre lasat la rece?
Minim 1 ora.
cred ca este foarte rea reteta !
Pentru a colora martipanul trebuie doar colorant lichid?
Ideal da pentru că cel pudră nu se amestecă la fel de bine.
Comments are closed.