Toată lumea ştie că, în teorie, vinul roşu se serveşte la “temperatura camerei”, iar cel alb “de la frigider”. Dar, într-o lume a vinurilor atât de complexă, o astfel de recomandare generală şi generică este suficientă?

Ştefan Timofti, somelier, ne explică mai multe despre temperaturile corecte de servire a vinului.

Stefan Timofti

Primul pas este stabilirea temperaturii pe care o are vinul ce urmează a fi consumat, cu un termometru special pentru vin. Acesta se poate achiziţiona din magazinele specializate sau online. Apoi, aducerea vinului la temperatura corectă pentru a-i scoate în evidenţă caracteristicile.

“Pentru a pune în evidență prospețimea dintr-un vin alb, acesta va fi servit la o temperatură rece. Aceeași temperatură va scădea în intensitate percepția gradului de alcool, însă va pune în evidență astringența datorată taninilor. Tocmai din acest motiv, vinurile roșii vor fi servite la temperaturi mai ridicate, pentru a atenua acțiunea taninilor. Aromele primare, de exemplu, vor fi simțite mai bine la o temperatură scăzută, pe când temperaturile ridicate vor avantaja percepția aromelor complexe.”, ne explică Ştefan Timofti.

Însă, temperaturile de servire a vinurilor roşii nu sunt neapărat apropiate de temperatura camerei, pentru că, în mod normal, temperaturile din saloanele restaurantelor sunt mai ridicate de 22°.

Iată mai jos tabelul cu temperaturile recomandate pentru servirea vinului:

– 6° pentru vinurile spumante şi cele aromatizate
– 8° pentru vinurile albe seci
– 10° pentru vinurile albe aromate
– 12° pentru vinurile rosé
– 14° pentru vinuri roșii ușoare
– 16° pentru vinuri roșii cu structură
– 18°-20° pentru vinuri roșii îmbătrânite cu tanini importanţi

Având în vedere că paharele de vin se ţin la temperatura camerei, la servire vinul se va încălzi cu aproximativ 2 grade.

Citeşte aici şi Acorduri, vinuri, preparate.

print