În afara ingredientelor de cea mai bună calitate, pentru obţinerea de mâncăruri gustoase şi mai ales sănătoase, avem nevoie de vase şi ustensile de bucătărie, confecţionate din materiale nedăunătoare sănătăţii, aflate în stare bună, fără spărturi, ciobituri sau corpuri străine.

vase de bucatarie Obiectele din oţel emailat – sunt relativ ieftine, însă prepararea în astfel de vase necesită un consum ridicat de energie. Vasele moderne din oţel emailat sunt de calitate şi nu dăunează sănătăţii, decât în cazul când prezintă ciobituri sau zgârieturi în suprafaţa de email din interiorul vasului. Este indicat să renunţaţi la folosirea lor de îndată ce apar aceste ciobituri, întrucât alimentele se vor lipi şi se vor arde uşor şi ce este mai grav este că în timpul preparărilor termice se pot face transferuri de metale şi elemente nocive, din materialul neprotejat, în produs. Gătitul în vase emailate necesită utilizarea unor cantităţi destul de mari de grăsime, acest lucru nefiind tocmai indicat.

Oalele şi tigăile din aluminiu – sunt uşoare şi de aceea uşor de manevrat, dar atenţie, sunt uşor deformabile devenind inestetice, iar în cazul că se deformează sau se bombează la bază devin instabile şi necesită un timp mai îndelungat pentru preparare. Este bine să evităm utilizarea acestor vase atunci când vrem să gătim preparate uşor acide, cum sunt spre exemplu ciorbele acre sau varza murată, întrucât acestea pot “dizolva” aluminiul, molecule de metal trecând astfel în produs.

Obiecte din aluminiu şi teflon – sunt foarte bune mai ales pentru prăjit şi copt. Necesită foarte puţină grăsime pentru preparare şi nu permite produsului să adere la suprafaţa vasului. Stratul foarte subţire de teflon este sensibil şi se deteriorează la temperaturi foarte mari, mai ales dacă încălzirea se face uscat, fără adaos de grăsime sau apă. Teflonul se zgârie foarte uşor şi de aceea este bine să nu folosiţi obiecte metalice ascuţite, cum ar fi furculiţa şi cuţitul sau materiale de curăţare abrazive, cum ar fi buretele de sârmă şi praful de curăţat. Pentru manevrarea produselor preparate în vase teflon, folosiţi numai obiecte din plastic sau lemn.

Cuprul – este un excelent termoconductor, vasele din cupru garantând o preparare rapidă şi un consum redus de energie. în plus, radierea rapidă şi uniformă a energiei în produs, a făcut ca vasele din acest material să devină favoritele bucătarilor profesionişti din toate timpurile, regăsindu-se chiar şi în bucătăriile caselor regale. Deoarece cuprul oxidează destul de uşor, vasele de bucătărie moderne au la interior un strat subţire de inox. întrucât astfel de vase sunt foarte scumpe şi nu prea se găsesc pe piaţa românească, nu voi mai zăbovi asupra lor.

Vasele din oţel inox – sunt şi ele destul de scumpe, dar constituie o achiziţie pentru o viaţă. Obiectele de bucătărie din inox sunt rezistente, nu se zgârie şi nu sunt dizolvate de acizi. Sunt uşor de curăţat, păstrându-şi vreme îndelungată aspectul strălucitor. Oalele bune din inox au fundul de tip “sandwich”, confecţionat din mai multe straturi de aliaje diferite, bune conductoare de energie. Sunt excelente pentru prepararea în aburi, fiert sau prăjit şi necesită puţină grăsime, ajutându-vă astfel să gătiţi economic şi sănătos. Vasele din inox sunt cele mai frecvent întâlnite în bucătăriile profesionale din întreaga lume. în cazuri extrem de rare s-au înregistrat uşoare probleme la persoanele alergice la nichel, metal ce intră în componenţa aliajului de oţel inox. :

De asemenea, este bine să ştiţi că:

-capacul trebuie să se potrivească perfect cu vasul pereche, pentru a putea să preparaţi în aburi, cu mai puţină apă şi într-un timp mai scurt, salvând costuri şi vitamine esenţiale.

-dacă aveţi plită de gătit, pentru a valorifica la maximum energia, vă recomand să folosiţi numai vase cu fundul perfect drept şi cu diametrul apropiat de cel al plitei utilizate. (din ghidul “Supe, Ciorbe, Borşuri”)

print
SHARE
Articole anterioareScoici St. Jacques cu ciuperci
Următoarele articoleSlow food

1 comentariu

Comments are closed.