Sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie este perioada optimă pentru a pune la murat gogonele (pătlăgele verzi). Gustul lor sărat, astringent şi chiar uşor picant (în funcţie de condimentele folosite) este ideal alături de fripturi grase din carne de porc sau mâncăruri de cartofi sau fasole. Mai sărate şi mai intense la gust decât castraveţii muraţi în saramură, gogonelele sunt excelente mai ales dacă printre ele se strecoară şi câteva roşii date în copt.

Porţii: 1 borcan de 5 litri

Timp de preparare: 45 de minute

Ingredinte:

  • 2,5 kilograme gogonele
  • 2 morcovi (opţional)
  • 1 mână flori de conopidă (opţional)
  • 4 linguri sare grunjoasă
  • 1 tulpină hrean
  • 1/2 tulpină mărar uscat
  • frunze de ţelină
  • 4 foi de dafin
  • 8 căţei de usturoi
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 lingură boabe de muştar

Preparare:

  1. Sterilizaţi borcanele.
  2. Spălaţi bine gogonelele. Aruncaţi-le pe cele lovite sau vătămate în orice fel.
  3. Curăţaţi morcovii şi usturoiul.
  4. Tăiaţi morcovii rondele de 4-5 milimetri.
  5. Curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l în 4, pe lungime.
  6. Fierbeţi 3 litri de apă la care adăugaţi cele 4 linguri de sare. Luaţi apa de pe foc şi lăsaţi-o deoparte.
  7. Aşezaţi pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, frunze de ţelină.
  8. Aşezaţi gogonele intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi.
  9. Turnaţi boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele.
  10. Adăugaţi frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină.
  11. Turnaţi saramura fierbinte peste gogonele.
  12. Acoperiţi cu capac cu filet sau celofan (pus în două şi uşor înmuiat) borcanele.
  13. Lăsaţi să se răcească, acoperit, borcanele până a doua zi.
  14. Depozitaţi în loc uscat, răcoros şi întunecat pentru minim 2 luni înainte de servire.

Gogonele murate sunt ideale lângă cărnuri grase, cârnaţi sau ouă prăjite, mămăligă cu brânză, fasole cu ciolan, tocăniţe de cartofi cu cârnaţi afumaţi, etc.

print