Fabada asturiană e unul dintre principalele motive pentru care românilor, în special ardelenilor care locuiesc în Spania, le e mai puţin dor de ţară. Pentru că pe lângă gustul discret de şofran, fabada asturiană are cam tot ce îi trebuie românului: carne sărată şi afumată, cârnaţi şi sângerete, toate lângă o porţie generoasă de fasole albă. Pentru că în fond asta este fabada, fasole, cu bob mare şi alb, iar reţeta este specifică nord vestului Spaniei, acolo unde munţii şi râurile îţi aduc aminte de nordul României. Şi la asta contribuie şi mâncarea: consistenţă şi bogată în gust. Excelentă mai ales iarna.

[readalso]Vezi şi reţeta de gulaş unguresc de fasole[/readalso]

Reţetă: Fabada – reţetă spaniolă de fasole cu cârnaţi şi costiţă afumată

fabada

Ingrediente:

  • 600 grame fasole albă, cu bob mare
  • 300 grame cârnat cu boia (tradiţional chorizo)
  • 200 grame sângerete (dacă nu aveţi sau nu vă place, înlocuiţi cu un alt tip de cârnat)
  • 400 grame costiţă afumată sau doar sărată (sau bacon)
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • câteva fire de şofran (tradiţional, dar se poate şi fără)
  • 1 lingură mare boia dulce, preferabil afumată
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi şi lăsaţi la înmuiat fasole peste noapte în apă rece.
  2. Procedaţi la fel cu costiţa dacă e sărată sau excesiv de afumată.
  3. A doua zi: porţionaţi costiţa şi cârnaţii.
  4. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  5. Puneţi costiţa într-un vas gros în perete (gen tuci) şi lăsaţi-o la foc mic câteva minute până lasă puţină grăsime.
  6. Scoateţi costiţa şi puneţi-o deoparte.
  7. Adăugaţi şi sotaţi ceapa.
  8. Adăugaţi boiaua, fasolea şi apă cât să o acopere cu câteva degete.
  9. Lăsaţi să fiarbă fasolea la foc mic.
  10. După 20 de minute adăgaţi costiţa, foile de dafin şi o lingură de sare.
  11. Când fasolea este aproape fiartă adăugaţi cârnaţii, usturoiul pisat şi foile de dafin. Completaţi cu apă fierbinte, dacă mai este cazul.
  12. Mai lăsaţi să fiarbă 10 minute.
  13. Acoperiţi şi lăsaţi să se pătrundă aromele.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 20 minute

Porţii: 8

print

1 comentariu