Focaccia, cunoscută şi sub numele de schiacciata, este una dintre cele mai cunoscute varietăţi de pâine plată din Europa. Originară din bazinul Mediteranei, unde este cunoscută încă din antichitate, foccacia este făcută în mod tradiţional în cuptor (sau pe piatră) şi are la bază un aluat relativ simplu pe bază de făină (albă, pentru un conţinut mare de gluten care îi dă elasticitatea specifică, dar se poate prepara şi cu făinuri integrale), ulei, sare şi apă. Un aluat simplu, asemănător cu cel de pâine dar şi mai apropiat de cel de pizza. Ideală pentru sandvişuri, în special alături de mozzarella şi roşii, focaccia este ideal şi simplă, stropită cu ulei extravirgin de măsline sau ca înlocuitor al pâinii.

[readalso]Vezi şi reţeta de aluat de pizza.[/readalso]

 

Reţetă: Focaccia

focaccia

Ingrediente:

  • 500 grame făină
  • 50 grame ulei de măsline extravirgin
  • 1 plic de drojdie uscată (7 g)
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • sare grunjoasă de mare
  • 1 crenguţă de rozmarin

Preparare:

  1. Cerneţi făina şi amestcaţi-o cu drojdia.
  2. Amestecaţi 1 cană şi jumătate de apă călduţă (320-350 ml) cu ulei, zahăr şi sare.
  3. Încorporaţi treptat făina şi frământaţi până obţineţi un aluat moale, elastic, dacă care se desprinde de pe mână.
  4. Acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi la dospit aproximativ 1 oră.
  5. Încingeţi cuptorul la 210 de grade.
  6. Ungeţi tava cuptorului cu puţin ulei de măsline şi întindeţi aluatul într-un strat subţire, nu mai gros de un deget delicat.
  7. Presaţi focaccia cu crenguţe de rozmarin, presaţi-o cu degetele şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei de măsline.
  8. Presăraţi granule de sare de mare.
  9. Mai lăsaţi foccacia 10 minute şi introduceţi-o la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până se rumeneşte.

 

Timp de pregătire (fără dospire): 1 oră

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 8

print