Gnocchi (singular gnocco – lb italiană) este denumirea generică a unui tip de găluște mici, preparate din cartofi, făină de grâu, griș sau pesmet.
Sunt folosite pe scară largă în bucătăria italiană dar și în multe țări din Europa și America.

Gnocchi se servesc cu sosuri de roșii, cu pesto sau doar cu unt și verdețuri. Se pot folosi în loc de paste sau de clasicele găluște cu griș în tocănuri sau supe.

Găluștele gnocchi se comercializează proaspete, congelate sau uscate. Au o formă aparte, asemănătoare cu o urechiușă; pentru prepararea lor acasă, acestea se pot face fără a le da această formă, ci doar porționate egal, în batoane cu lungimea de maxim 2 cm și formate cu ajutorul unei furculițe (vezi rețeta de mai jos).

Rețeta de bază conține cartofi, făină și ouă.

Gnocchi Ingrediente:

 • 3 cartofi mari, spălați bine
 • 1 ou
 • 1 linguriță de sare
 • 1 vârf de linguriță de piper alb măcinat
 • un praf de nucsoara măcinată
 • 2 cești de făină (cantitatea poate varia la frământat)
 • 2 linguri de parmezan ras

Preparare:

 1. Spălați bine cartofii. Puneți-i într-o oală cu apă rece și acoperiți oala cu un capac.
 2. Fierbeți cartofii la foc potrivit cam 35 de minute. Încercați-i cu o furculiță – trebuie să intre ușor în cartof, dar coaja cartofilor să nu fie crăpată de la fierbere.
 3. Scoateți cartofii din apă și lăsați-i puțin la răcorit, cât să îi puteți curăța.
  [tip] Cu cât cartofii sunt mai calzi când se curăță și se pasează, cu atât vor ieși găluștele gnocchi mai pufoase. [/tip]
 4. Curățați coaja cartofilor cu un cuțit. Pasați cartofii ca pentru piure, dar fără zeamă sau alte ingrediente.
 5. Întindeți cartofii pe o suprafață curată, pregătită pentru frământat, în strat subțire. Lăsați-i să se răcească bine.
 6. Într-un bol, bateți bine oul cu sare, piper și nucșoară.
 7. Adunați cartofii într-o grămadă și faceți o scobitură în mijloc (ca în făină când frământați). Turnați oul în scobitură.
 8. Adăugați parmezanul ras și frământați. Adăugați făină, puțin câte puțin (cam 1 ceașcă și jumătate), până obțineți o cocă ușor lipicioasă.
  [tip] Când încorporați făina, procesul ar trebui să dureze 3-4 minute, nu mai mult, pentru că frământată prea mult coca va avea nevoie de multă făină și găluștele gnocchi nu vor ieși pufoase. [/tip]
 9. Împărțiți aluatul în 6 bucăți egale. Formați din fiecare bucată câte un rulou gros de 2-3 cm diametru. Presărați blatul de lucru cu făină pentru a nu se lipi aluatul.
  [tip] Dacă vi se pare greu de rulat, puteți tăia coca în 2 părți egale și să formați rulouri mai scurte. [/tip]
 10. Tăiați rulourile în bucăți egale de maxim 2-3 cm lungime.
 11. Fiecare bucățică de aluat trebuie rotunjită pe blatul de lucru, rulând-o ușor cu podul palmei. Se formează, astfel, un fel de bile.
 12. Cu ajutorul unei furculițe dați formă la gnocchi. Pudrați degetul mare cu făină și rulați bila de aluat pe dinții furculiței (vezi foto).
 13. Puneți gnocchi formați pe un fund de lemn curat, ușor pudrat cu făină.
 14. Imediat după preparare, gnocchi trebuie gătiți sau băgați la congelator.
cum-se-fac-gnocchi
Cum se formează gnocchi

Gnocchi de casă
Gnocchi de casă
print