Element indispensabil al bucătăriei indiene şi al celor arabe, ghee (untul clarifiat)  este grăsimea pură a untului în care se gătesc majoritatea preparatelor din subcontinetul indian, fie ele sărate sau dulci.

În România se găseşte sporadic prin magazinele etnice din Bucureşti, dar aproape deloc în ţară. Din fericire, ghee este uşor de obţinut în bucătărie şi de către cel mai neiscusit bucătăr. Principiul de preparare al ghee constă în a obține grăsimea pură din unt, prin îndepărtarea celorlalte componente.

[readalso]Vezi aici cum se fierbe orezul.[/readalso]

Reţetă: Ghee – unt clarifiat indian

Ghee - unt clarifiat

Ingrediente:

  • 1 pachet de unt de 250 grame de unt cât mai gras (peste 80%)

Preparare:

  1. Tăiaţi untul cubuleţe.
  2. Topiţi untul, într-o crăticioară, la foc foarte mic.
  3. Îndepărtaţi cu o lingură spuma albă formată la suprafaţă, după topire.
  4. Turnați grăsimea obţinută într-un borcan pe care îl închideţi după răcire.

Timp de pregătire: 2 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 6

Ghee preparat în casă – nevidat – se păstrează timp de câteva săptămâni în frigider.

Rețete cu ghee.

print
SHARE
Articole anterioareChiftele din carne
Următoarele articolePâté de ficat

6 Comentarii

  1. Buna, am facut si eu astazi ghee, dar mie nu mi-a iesit chiar asa de clara grasimea..crezi ca e vreo problema?

    • Nu e nicio problemă. Proporţia absolută ar fi să obţinem 100% din totalul grăsimii (80%-82%, în funcţie de cât are untul), lucru care nu se va întâmpla niciodată. Chiar şi în mod industrial se obţine doar 98% grăsime. Concluzia e că orice ai face tot rămân “impurităţi”. Cu cât mai puţine, cu atât mai bine, deoarece ele sunt cele care se ard în procesul de prăjire al untului.

      • Ghee se prepara din unt de vaca, bogat in grasime si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Iar untul din comert are pe putin 70% margarina…plus aditivi culoare, gust…

  2. indicata ar fi fierberea pe bain marine a untului pentru a evita arderea acestuia. untul nu se amesteca, e foarte important deorece in timpul fierberii trebuie sa se separe, pe fund raman niste sedimente albe, iar ghee-ul propriu zis se ridica, limpede. Dupa fierbere si separare se lasa sa se odihneasca 2 minute apoi se strecoasa printr-o panza cat mai deasa. Se pastraza de preferinta in borcane, pentru a-l putea folosi mai usor la looc rece si intunecat.

Comments are closed.