O friptură de pui simplă şi excepţională din marea şi generoasă familie a bucătăriei greceşti – friptură de pui cu usturoi, oregano și lămâie. Folosiţi doar ingredientele de bază ale acestei bucătării (usturoi, lămâie, ulei de măsline şi oregano) pentru a obţine o friptură excepţională, la care se poate “asorta” aproape orice garnitură din cartofi.
[readalso]Vezi aici și rețeta de Cremă de lâmâie. [/readalso]
Reţetă: Friptură de pui cu usturoi, oregano și lămâie
Ingrediente:
- 1 pui
- 1 lingură oregano uscat
- 1 lămâie
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 165-170 grade Celsius (temperatură medie).
- Curăţaţi puiul şi ştergeţi-l cu un şervet uscat.
- Curăţaţi şi transformaţi în pastă usturoiul folosind latul cuţitului pe tocător.
- Tăiaţi în două lămâia şi extrageţi sucul. Nu aruncaţi lămâia!
- Amestecaţi uleiul de măsline cu zeama de lămâie, usturoiul, oregano, 1 lingură rasă sare grunjoasă şi 1 linguriţă de piper proaspăt măcinat.
- Ungeţi puiul pe interior şi exterior cu amestecul obţinut şi introduceţi cele două jumătăţi de lămâie stoarse în interior.
- Desprindeţi cu grijă pielea de pe pieptul puiului şi introduceţi parte din amestecul aromat pe sub piele.
- Puneţi puiul într-o tavă şi introduceţi-l la cuptor pentru 50-70 de minute.
- Dacă puiul are tendinţa de a se arde pe piept, acoperiţi-l cu o folie în partea de sus.
- Stropiţi din când în când puiul cu zeama din tavă.
- Puiul cu usturoi, oregano şi lămâie se serveşte ca atare, cu salată şi garnituri pe bază de cartofi (prăjiţi, piure, etc.)
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 1 oră și 10 minute
Porții: 4-6