Croque Monsieur este numele unei  tartine calde, cu şuncă şi brânză, servită de regulă la micul dejun. Un mic dejun tipic parizian. Primele menţiuni ale acestei reţete apar în 1910 în meniul unei cafenele pariziene însă, se presupune, că  această bunătate – pomenită şi de Marcel Proust în romanul “În căutarea timpului pierdut” – s-a născut la sfârşitul secolului XIX în cârciumile din cartierul Montmartre.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 minute

croque monsieur Ingrediente:

  • 8 felii de pâine toast
  • 8 felii de şuncă
  • 50 de grame de unt gras la temperatura camerei
  • 150 grame de Gruyere sau Emmenthaler (sau caşcaval)
  • sare
  • piper alb

pentru Croque madame

  • 4 ouă

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade. Dacă aveţi cuptor cu grill folosiţi această funcţie.
  2. Răzuiţi brânza.
  3. Formaţi 4 sandvişuri grupând câte două felii de şuncă – pliate dacă sunt prea mari – în interiorul a două felii de pâine.
  4. Ungeţi exteriorul sandvişurilor cu câte unt.
    [tip]Pentru a nu vă murdări cu unt, după ce aţi uns prima parte, ţineţi sandvişul de marginea exterioară – coajă. Sau, ungeţi sandvişurile doar pe o parte şi, după ce s-au rumenit pe partea unsă, ungeţi-le şi pe cealaltă – direct în tigaie – doar înainte de a le întoarce.[/tip]
  5. Rumeniţi  sandvişurile pe ambele părţi într-o tigaie teflonată.
  6. Tapetaţi cu hârtie de copt tava cuptorului.
  7. Transferaţi sandvişurile în tavă.
  8. Presăraţi brânza rasă peste sandvişuri.
  9. Introduceţi tava la cuptor pentru câteva minute, până când se topeşte brânza.

pentru croque madame

  1. Procedaţi la fel ca la Croque monsieur.
  2. Până se rumeneşte brânza la cuptor, faceţi 4 ochiuri.
    [warning]Oul se găteşte doar pe o parte.[/warning]
  3. Aşezaţi câte un ochi pe fiecare sandviş.

Ambele sandvişuri se servesc fierbinţi, cu salată proaspătă.

[note]Alte croque-uri

  • croque provensal (cu roşii)
  • croque auvergnat (cu brânză albastră din Auvergne)
  • croque gagnet (cu brânză gouda  şi cârnaţi)
  • croque norvegian (cu somon afumat în loc de şuncă)
  • croque tartiflette (cu cartofi prăjiţi şi brânză Reblochon)
  • croque bolognese (cu sos Bolognese )
  • croque señor (cu sos de roşii mexican)
  • croque Hawaian (cu felii subţiri de ananas)[/note]
print