Peninsula iberică reprezintă pentru ardeleni cam ce reprezintă Grecia pentru românii din sud estul ţării. Exceptând fructele de mare prezente peste tot, sătucele spaniole sau portugheze îi întâmpină cu o bucătărie straniu de familiară la 3000 de kilometri de casă. Boia de ardei, untură de porc pe pită, carne de porc uscată şi afumată, cârnaţi condimentaţi cu cimbru şi usturoi şi aşa mai departe de casă.

Creveţii cu carne de porc afumată – o tocăniţă frustă, de ţară – sunt un curajos melanj portughez de mare-uscat, din aceaşi categorie ca porcul Alentejo , a cărui aromă zdravănă de afumătură îi face să-i privească cu drag pe creveţi şi pe locuitorii satelor de pe Someş.

Porţii: 5

Timp de preparare: 45 de minute

Creveţi cu porc afumat

Ingrediente:

  • 1400 grame muşchi sau ceafă de porc afumată
  • 1 kilogram cozi de creveti mari
  • 6 roşii (sau 2 conserve de cuburi de roşii)
  • 300 ml vin alb sec
  • 5 căţei de usturoi
  • 1 lingură de ulei
  • 3 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • 3 linguri de pătrunjel tocat

Preparare:

  1. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mărunt.
    [tip]Pentru a câştiga timp, puteţi înlocui roşiile cu 2 cutii de cuburi de roşii în bulion.[/tip]
  2. Tăiaţi carnea de porc în cuburi potrivit de mari (2,5-3 centimetri latura).
  3. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul mare.
  4. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.
  5. Rumeniţi la foc iute bucăţile de carne de porc timp de 8-10 minute.
  6. Adăugaţi usturoiul şi rumeniţi-l timp de 1 minut.
  7. Adăugaţi roşiile, vinul, 1 cană de apă, 1 linguriţă de sare şi foile de dafin.
    [tip]Dacă doriţi ca sosul să fie picant, puteţi adăuga 1 ardei iute, tocat fin.[/tip]
  8. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă carnea la foc mediu timp de 20-25 de minute.
  9. Adăugaţi cozile de creveţi în sos şi mai lăsaţi să fiarbă totul 5 minute.
  10. Asezonaţi cu sare şi piper.
  11. Stingeţi focul şi adăugaţi pătrunjelul tocat.

Porcul afumat cu creveţi se serveşte fierbinte, simplu sau cu cuburi de cartofi prăjiţi, cu felii de pâine proaspătă. Pentru ardeleni e permisă şi versiunea cu piure de cartofi şi chiar mămăligă!

[tip]Dacă nu aveţi un vas suficient de mare, gătiţi prima parte a reţetei pe aragaz – până când carnea de porc este pătrunsă – şi transferaţi-o într-o tavă pentru ultima parte (momentul în care adăugaţi creveţii). Ţineţi tava la cuptor, acoperită, pentru 15 minute, în cuptorul preîncălzit  la 200 de grade.[/tip]

print

Adaugă un comentariu: