Sosul (sau ragù) bolognese pentru paste sau lasagna este ideal și ca umplutură pentru clătite. Pregătiți sosul în avans, umpleți clătitele și gratinați-le pentru această gustare copioasă – clătite cu carne și ciuperci. Le puteți prezenta și ca rulouri, mai aproape de cannelloni.

[readalso]Vezi aici și rețeta de: Clătite cu ficat de pui.  [/readalso]

Reţetă: Clătite cu carne și ciuperci

Clătite bolognese

Ingrediente:

  • 4-6 clătite
  • 250 grame carne tocată de vită (sau amestec)
  • 250 grame ciuperci
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 1 morcov mic
  • 1 bucățică de țelină rădăcină
  • 1 cutie de roșii în bulion (400 grame)
  • 1 pahar de vin roșu
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 linguri busuioc tocat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare piper proaspăt măcinat

pentru gratinat

  • 4 linguri sos Bechamel
  • 2 linguri parmezan ras
  • 1 vârf de cuțit nucsoara rasa

Preparare:

  1. Curățați ceapa, usturoiul, morcovul și țelina.
  2. Tocați ceapa și usturoiul. Treceți zarzavaturile prin răzătoare.
  3. Sotați ceapa, usturoiul și zarzavaturile timp de 60 de secunde în ulei.
  4. Adăugați carnea tocată de vită și 600 ml de apă.
  5. Fierbeți până când zeama scade.
  6. Adăugați ciupercile tăiate, împreună cu roșiile și vinul.
  7. Adăugați busuiocul tocat, 1 lingură de sare și 1 linguriță de zahăr.
  8. Continuați fierberea până cînd toate ingredientele sunt pătrunse și sosul este legat.
  9. Asezonați cu sare (dacă mai este necesar) și piper după gust.
    [tip]Sosul trebuie să fie legat și dulce aromat. Dacă e cazul, legați-l cu o linguriță de amidon dizolvată în 2 linguri de apă și încorporată în sos.[/tip]
  10. Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius (foc mare) .
  11. Umpleți clătitele astfel: puneți umplutură pe o jumătate de clătită și pliați, puneți umplutură pe noua jumătate formată și pliați din nou asemeni unei batiste.
  12. Amestecați sosul Bechamel cu parmezanul ras și nucșoara.
  13. Ungeți clătitele în partea superioară cu sos și introduceți-le la cuptor pentru 5-7 minute, până se rumenesc.
  14. Clătitele umplute cu sos bolognese se servesc ca atare, fierbinți sau la temperatura camerei.

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 1 oră și 15 minute

Porții: 4

 

print