Sosul (sau ragù) bolognese pentru paste sau lasagna este ideal și ca umplutură pentru clătite. Pregătiți sosul în avans, umpleți clătitele și gratinați-le pentru această gustare copioasă – clătite cu carne și ciuperci. Le puteți prezenta și ca rulouri, mai aproape de cannelloni.
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Clătite cu ficat de pui. [/readalso]
Reţetă: Clătite cu carne și ciuperci
Ingrediente:
- 4-6 clătite
- 250 grame carne tocată de vită (sau amestec)
- 250 grame ciuperci
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 1 morcov mic
- 1 bucățică de țelină rădăcină
- 1 cutie de roșii în bulion (400 grame)
- 1 pahar de vin roșu
- 1 linguriță zahăr
- 2 linguri busuioc tocat
- 2 linguri ulei de măsline
- sare piper proaspăt măcinat
pentru gratinat
- 4 linguri sos Bechamel
- 2 linguri parmezan ras
- 1 vârf de cuțit nucsoara rasa
Preparare:
- Curățați ceapa, usturoiul, morcovul și țelina.
- Tocați ceapa și usturoiul. Treceți zarzavaturile prin răzătoare.
- Sotați ceapa, usturoiul și zarzavaturile timp de 60 de secunde în ulei.
- Adăugați carnea tocată de vită și 600 ml de apă.
- Fierbeți până când zeama scade.
- Adăugați ciupercile tăiate, împreună cu roșiile și vinul.
- Adăugați busuiocul tocat, 1 lingură de sare și 1 linguriță de zahăr.
- Continuați fierberea până cînd toate ingredientele sunt pătrunse și sosul este legat.
- Asezonați cu sare (dacă mai este necesar) și piper după gust.
[tip]Sosul trebuie să fie legat și dulce aromat. Dacă e cazul, legați-l cu o linguriță de amidon dizolvată în 2 linguri de apă și încorporată în sos.[/tip] - Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius (foc mare) .
- Umpleți clătitele astfel: puneți umplutură pe o jumătate de clătită și pliați, puneți umplutură pe noua jumătate formată și pliați din nou asemeni unei batiste.
- Amestecați sosul Bechamel cu parmezanul ras și nucșoara.
- Ungeți clătitele în partea superioară cu sos și introduceți-le la cuptor pentru 5-7 minute, până se rumenesc.
- Clătitele umplute cu sos bolognese se servesc ca atare, fierbinți sau la temperatura camerei.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 1 oră și 15 minute
Porții: 4