Consumul excesiv de zahăr în dieta modernă este una din cauzele principale ale epidemiei de obezitate cu care se confruntă ţările dezvoltate. Obezitatea, la rândul ei, este asociată cu boli metabolice ca diabetul, boli cardiovasculare şi chiar anumite tipuri de cancer. Practic, marea problemă cu consumul de zahăr în dieta modernă este adăugarea lui în cam toate produsele care se găsesc în supermarketuri, de la sosuri (muştar, ketchup), mezeluri, brânzeturi, conserve şi pănă la mâncare semi-preparată, nu numai în deserturi sau sucuri. Acest aspect duce la un consum mult mai mare decât cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Campaniile de informare ajută la reducerea consumului de zahăr prin promovarea unor măsuri simple:

  • citirea cu atenţie a etichetelor pentru a verifica consumul de zahăr, chiar şi pe produsele care au specificaţia “fără zahăr adăugat”
  • identificarea ingredientelor care sunt, de fapt, zahăr adăugat dar care apar cu altă denumire: zaharoză, sirop de porumb, dextroză, maltroză, dextrină, sucanat, malţ, caramel.
  • alegerea de produse cât mai naturale şi neprocesate
  • alegerea unor înlocuitori ai zahărului care să nu aibă efecte adverse

Pe de altă parte, reducerea consumului de zahăr, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite boli – diabet, obezitate, este esenţială. Dar cu ce putem înlocui zahărul? Care sunt alternativele naturale şi sănătoase la zahărul cu care ne-am obişnuit? Iată mai jos o listă cu 3 înlocuitori ai zahărului şi avantajele lor.

1. Stevia

Stevia (denumire ştiinţică: Stevia rebaudiana) este o plantă originară din America de Sud ale cărei frunze sunt dulci. Stevia ( a nu se confunda cu ştevia – Rumex patientia) este uşor de crescut în ghiveci din seminţe şi se pot folosi direct frunzele pentru a îndulci bătururile ca limonada sau chiar de pus direct în ceai. Extractul din fruzele de stevia este folosit ca îndulcitor acaloric (are 0 calorii, nu conţine hidraţi de carbon) şi este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Se comercializează sub formă de pudră sau sub formă lichidă. Cei doi compuşi care se extrag prin rafinare din frunzele de stevia se numesc steviozida si rebaudiozida A. În variantele comercializate apar aceşti compuşi în diferite proporţii. Verificaţi să nu apară alte ingrediente.

Fiind foarte dulce, trebuie folosită în cantităţi foarte mici. Anumite persoane detestă gustul de stevia pentru că poate fi atât de dulce cât să aibă un post-gust amar.

2. Xilitol

Xilitolul, deşi denumirea sună a produs chimic, este un zahăr natural prezent în fibrele unor legume, ciuperci sau chiar scoarţă de copac. Este la fel de dulce ca zahărul dar are doar două treimi din caloriile zahărului. Se comercializează sub formă de pudră sau sirop, preţul fiind mult mai ridicat decât cel al zahărului. Marele avantaj al xilitolului este faptul că metabolizarea lui nu a afectează nivelul insulinei ceea ce îl face un produs excelent pentru diabetici. De asemenea, ajută la prevenirea cariilor şi la fixarea calciului în organism. Consumul excesiv, însă, poate produce gaze intestinale şi diaree. Xilitolul este foarte toxic pentru câini, aşa că dacă aveţi câine, evitaţi să îi daţi resturi de mâncare gătită cu xilitol.

3. Yacon

Yaconul (denumire ştiinţifică: Smallanthus sonchifolius) este o plantă originară din Anzi din care se consumă tuberculii, bogaţi în inulină. Inulina este o oligozaharidă, cu proprietăţi nutriţionale interesante: nu creşte nivelul insulinei, ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin, reduce senzaţia de foame şi fiind o fibră solubilă nu are aport caloric important. Se comercializează la noi în ţară sub formă de sirop. Dezavantajul siropului de yacon este că nu poate fi folosit la gătit pentru că structura oligozaharidelor se rupe din cauza căldurii mari pe care o presupune procesul de gătire. Aşa că se poate folosi ca îndulcitor în cafea sau ceai.

print