Ceafa de porc la grătar este o piatră de temelie a grătarului românesc, alături de dezosata pulpă de pui. Şi pe bună dreptate. Mai fragedă decât pulpa şi mai suculentă decât muşchiul de porc, ceafa de porc la grătar, atunci când este bine gătită (nu neapărat  prea mult făcută) este o delicatesă de vară, motiv pentru care a făcut carieră din cele mai modeste bodegi până în cele mai elegante restaurante. Reţeta unei cefe de porc la grătar este pe cât de simplă pe atât de uşor de complicat. Mai jos aveţi un scurt ghid de preparare a cefei de porc la grătar şi câteva variante pentru a o diversifica.

Citește și ghidul grătarului perfect.

Reţetă: Ceafă de porc la grătar

ceafa-de-porc-la-gratar-01

Ingrediente:

  • 4 bucăţi ceafă de porc (de un deget grosime, a câte 220-240 grame fiecare)
  • 1 bucăţică de slănină
  • ulei
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Pregătiţi grătarul:
    – Faceţi focul sau încingeţi grătarul electric.
    – Grătarul trebuie să fie încins şi bine curăţat; cărbunii trebuie lăsaţi să ardă până le dispare flacăra şi se pudrează cu cenuşă la suprafaţă.
  2. Scoateţi carnea de la rece cu 30 de minute înainte de a o frige.
    [tip]Temperatura cărnii puse pe grătar este vitală pentru procesul de frigere. Se recomandă ca aceasta să fie la “temperatura camerei” atunci când este pusă pe grătar.[/tip]
  3. Ungeţi carnea cu ulei şi lăsaţi-o să se odihnească.
    [warning]Cu excepţia marinatelor, nu folosiţi sare înainte de a o pune pe grătar. Sarea dezhidratează carnea.[/warning]
  4. Ungeţi grătarul încins cu slănina.
  5. Frigeţi carnea pe grătar timp de 5-7 minute, pe fiecare parte.
    [tip]Pentru dungi frumoase, sub formă de romburi, întoarceţi carnea pe grătar (pe aceeaşi parte) la jumătate procesului de frigere, la 90 de grade  (poziţionarea orei 3 pe ceas). Repetaţi pe cealaltă parte.[/tip]
  6. Întoarceţi şi frigeţi şi pe cealaltă parte.
    [tip]Este de preferat ca ceafa de porc să fie mai puţin făcută decât prea bine (uscată).[/tip]
    [warning]Grăsimea din ceafă, care picură pe jar, poate să reaprindă flăcările. În cadrul acestui proces există riscul ca ceafa să se ardă sau ca cenuşa (nesănătoasă pentru organism) să se lipească de carne. Stropiţi cu puţină apă când sesizaţi apariţia flăcărilor. O altă măsură de precauţie este acoperirea jarului cu o folie de aluminiu.[/warning]
  7. Săraţi şi piperaţi.
  8. Ceafa de porc se serveşte imediat, de preferinţă cu salată de varză sau alte salate de sezon.

Timp de gătire: 30 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 4

ceafa-de-porc-la-gratar-02

 Marinate (marinade) pentru ceafa de porc

Ceafa de porc este minunată gătită simplu. Dar, pentru varietate, vă recomandăm o serie de marinate, ideale pentru a frăgezi carnea şi a o îmbogăţi cu noi arome. Amestecaţi ingredientele, introduceţi bucăţile de carne într-o pungă de marinată sau într-un vas cu capac, acoperiţi-le cu marinată şi lăsaţi-le până a doua zi, la frigider. Cu 30-40 de minute înainte de a le pune pe grătar, scoateţi-le din frigider.
[warning]Marinatele groase şi cele cu zahăr se curăţă înainte de a pune carnea pe grătar pentru a preveni arderea.[/warning]

Vezi tot ce trebuie să ştii despre marinate.

Românească

  • 3-4 linguri de  ulei
  • 1 lingură de boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 1 foaie de dafin sfârâmată
  • 1 lingură rasă de sare
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • piper proaspăt măcinat

Ungurească (picantă)

  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingură boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă de boia de ardei iute
  • 1 linguriţă rasă chimen măcinat
  • 1 lingură rasă de sare
  • piper proaspăt măcinat

Grecească

  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură rasă oregano uscat
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură rasă sare de mare
  • piper proaspăt măcinat

Italiană

  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri rozmarin tocat
  • 3 căţei de usturoi pisaţi
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură rasă sare de mare
  • piper proaspăt măcinat

Mexicană (picantă)

  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 linguriţă pudră de chili
  • 1 lingură rasă chimion turcesc măcinat
  • 1/2 linguriţă rasă nucşoară
  • 2 linguri oţet
  • 1 lingură rasă de sare
  • piper proaspăt măcinat

Orientală

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căţei de usturoi pisaţi
  • 200 ml iaurt gras
  • 1 lingură rasă chimion măcinat
  • 1 lingură rasă baharat
  • piper proaspăt măcinat

Japoneză

  • 3 linguri de ulei
  • 3 linguri sos de soia
  • 3 linguri oţet din orez
  • 2 linguri de zahăr
  • piper proaspăt măcinat

Thailandeză

  • 3-4 linguri de ulei
  • 3 căţei de usturoi pisaţi
  • 1 lingură pastă de curry roşu (vezi aici)
  • 1 lingură zahăr brun
  • 2 linguri zeamă de limetă
  • piper proaspăt măcinat

Chinezească

  • 3-4 linguri de ulei
  • 3 linguri sos hoisin
  • 3 linguri sos de soia
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • piper proaspăt măcinat
print

2 Comentarii

    • Nu e o cantitate fixă pentru că depinde de vasul sau punga în care se pune la marinat. Ideea e ca marinata să imbaieze, sa acopere, cât mai mult timp carnea.

Comments are closed.