Cei care își petrec ceva timp în bucătărie, și nu pentru jucat table, știu deja, din instinct, care sunt ingredientele cele mai bune ca preț și care ne permit să gătim gustos și hrănitor, dar să nu depășim bugetul familiei. Indiferent dacă aveți un buget lunar sau zilnic, sau pur și simplu doriți să economisiți bani pentru altele, echipa CevaBun.ro v-a pregătit un ghid de supraviețuire gustoasă – un ghid despre ce gătim cu bani puțini.

[readalso] Vezi aici și ghidul: Unde să mănânci în vacanță. [/readalso]

Coin Jar

Regula nr. 1: Mâncați gustos! Chiar dacă trebuie să renunțăm la ingrediente costisitoare, nu trebuie să neglijăm gustul mâncării. Se poate găti gustos și cu ingrediente ieftine. Le avem exemplu pe mamele noastre care au reușit să facă asta o viață întreagă. Nu trebuie să renunțați la condimente; le puteți cumpăra în parteneriat cu alți prieteni. Cel mai avantajos este să cumpărați de la magazinele de tip cash&carry care vând condimente la ambalaje mari la un preț bun per gram; dacă puneți bani împreună cu alți prieteni veți obține un preț excelent pentru condimente de calitate.

Regula nr. 2: Cumpărați cu cumpătare! Nu e o rușine și nicio ciudățenie să mergeți la casa unui supermarket cu un număr redus de articole și cu coșul de cumpărături pe jumătate gol. E chiar sănătos și înseamnă că ați cumpărat exact ce vă trebuie. Alimentele sunt mult mai bune proaspete, așa că toate acele cumpărături care îndoaie metalul din coșuri nu sunt sănătoase decât dacă vă mutați în pustie.
De asemenea, mișcarea e bună la sănătate, așa că faceți o excursie până la piață sau la măcelărie, chiar dacă aveți un supermarket chiar la parterul blocului. Acolo aveți mai multe variante de fructe, legume, brânzeturi și cărnuri proaspete.
Foarte important este să stabiliți de acasă ce veți găti, să aveți o listă de cumpărături cu ce vă mai trebuie (după ce ați verificat ce aveți deja în frigider și în cămară). În acest fel, vă puteți creiona deja bugetul și va fi mai ușor să nu cedați falselor ispite de pe rafturi.

Regula nr. 3: Mâncați echilibrat! La fel ca în cazul dietelor de tot felul, orice  e prea mult strică și orice e prea puțin sau deloc provoacă dezechilibre. Așa că aveți grijă să mâncați de toate. Nu vă dezechilibrați metabolismul. Chiar dacă unii dintre noi am trecut prin cure de pâine cu muștar în facultate, nu e cazul să economisim acum fără cap pe mâncare ca să dăm bani pe spitalizare.  Ce trebuie să acoperiți cu alimentația: proteine (necesare pentru tonusul muscular), grăsimi (cantități echilibrate), fibre, vitamine (în special din fructe), pâine și derivate din pâine (pentru magneziu). Când vă pregătiți meniul zilnic sau săptămânal, încercați să introduceți alimente ca peștele (tonul sau sardinele în conservă sunt foarte bune la preț, la fel și peștele congelat de tip macrou sau merluciu), cerealele, fructe și legume proaspete (dacă alegeți fructele și legumele de sezon veți beneficia de prețuri rezonabile).

Regula nr. 4: Scanați raftul de unde trebuie să cumpărați un ingredient de la dreapta la stânga și de sus în jos! De cele mai multe ori, produsele cele mai potrivite ca raport calitate-preț nu sunt chiar în fața ochilor. Citiți cu atenție prețul, dar și gramajul, pentru a putea compara cu alte produse. De asemenea, citiți ce conține și când expiră pentru a putea alege un produs bun.

Regula nr. 5: Reduceți risipa! Folosiți eficient ingredientele pe care le aveți și programați dinainte felurile de mâncare ca să nu risipiți mai nimic. Chiar dacă rămâne, le puteți pune la frigider, congelator sau în cămară ca să le puteți folosi cu proxima ocazie. Puteți face oricând o frittata din resturile de prin frigider sau o pizza. Dacă vă rămân resturi de carne din porționare, le puteți congela și când aveți o cantitate eficientă să pregatiți carne tocată pe care să o folosiți la rețete sățioase – chiftele, musaka, ardei umpluți, sarmale, lasagna.

Care sunt cele mai ieftine alimente?

Dacă ne luăm după prețurile de pe rafturile magazinelor și luăm în considerare și eficiența la gătit (cât de repede și ușor le putem găti, dar și la cât sunt de sățioase), lista de alimente ieftine conține, dar nu se limitează la:

  • orez
  • fasole uscată, boabe
  • carne tocată
  • ouă
  • cartofi
  • pâine
  • lapte
  • sana
  • ceapă
  • pastă de roșii
  • paste făinoase
  • fructe și legume de sezon proaspete (varză și cartofi, în special)
  • fructe și legume congelate
  • conserve de ton și sardine
  • organe
  • carne de pui și porc

Când ne uităm la prețul din raft, trebuie să știm și ce plătim: materia primă, ambalajul, tehnlogia din spatele produsului, reclama. În acest fel, veți puteți alege în cunoștință de cauză. Mărcile lanțurilor de magazine (așa numitele private labels) sunt considerate generice și sunt mai ieftine decât cele ale producătorilor.

Un alt factor important atunci când ne dorim să gătim economicos este să folosim cât mai inteligent resursele. În special dacă avem multe guri de hrănit, cumpărăm un pui întreg și să gătim și supă și un fel principal din același pui.

Ce gătim ieftin?

Nu trebuie să uităm că obiectivul principal este să mâncăm sănătos și echilibrat, chiar dacă alegem variantele economice de ingrediente. Cele 3 mese pe zi devin ușor de gătit și bune la preț dacă ne ghidăm după principiile de mai sus.

Micul dejun – masa cea mai importantă a zilei

Pentru micul dejun, se poate pregăti o frittata cu ce aveți rămas prin frigider (de obicei, acele ingrediente care sunt în cantități prea mici pentru a fi transformate în altceva) sau orice altă formă de a găti ouăle – omlete, papare, ouă ochiuri, ouă fierte. Un sandviș ieftin și gustos, tot ca idee de mic dejun, e sandvișul cu unt și ouă – se fierbe un ou tare, se rade mare peste pâinea unsă cu unt și se decorează cu felii de castravete sau ardei gras.

Cu imaginație, se poate încropi un sandviș cu aproape orice – carne rece rămasă de la cină, resturi de brânzeturi (se rad împreună și se face sandviș cu ridichi sau salată verde), legume. Dacă pâinea nu este foarte proaspătă, puneți-o la cuptor câteva minute sau în aparatul de prăjit pâine. Pentru ca sandvișurile să nu fie prea uscate, folosiți unt, pastă de brânză sau margarină la tartinare.

Ce mai puteți pregăti la micul dejun: iaurt grecesc cu miere și fructe, salate de fructe,

Prânzul și Cina

Pentru prânz, pregătiți mâncarea de acasă pentru a scăpa de o notă de plată ce poate deveni costisitoare. Dacă lucrați într-un loc unde aveți acces la cuptor cu microunde, puteți să vă aduceți la pachet mâncare gătită ce poate fi încălzită.

[readalso]Vezi aici idei de rețete economice.[/readalso]

La ce puteți renunța definitiv când faceți economii: băuturi carbogazoase, dulciuri, mâncăruri semi-preparate, alimente procesate; puteți să vă preparați în casă socată sau limonadă, precum și deserturi economice – chec, pandișpan sau clătite.

Cel mai important aspect rămâne planificarea – atât a mâncărurilor, cât mai ales a bugetului alocat.

Sursă foto: www.newsobserver.com

print

7 Comentarii

  1. foarte bune meniurile, exact nu mai stiu ce sa gatesc ieftine si rapide

Comments are closed.